Dalibor Šamšal, Saša Tršinski i Sofija Novoselić više nisu članovi skijaške reprezentacije

Dalibor Šamšal, Saša Tršinski i Sofija Novoselić više nisu članovi skijaške reprezentacije

Na sastanku Alpskog odbora utvrđeno je da Sofija i Dalibor u prethodnoj sezoni, nisu ostvarili zadane ciljeve, dok mlada Saša Tršinski nije pokazala dovoljan napredak

Sofija Novoselić/Getty Images

Po isteku četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa, Alpski odbor Hrvatskog skijaškog saveza je na svojem prvom sastanku održanom 15. travnja potvrdio imenovanja na vodeće funkcije za slijedeće četverogodišnje razdoblje od 2014. do 2018. godine te su produženi mandati dosadašnjem vodstvu i to: Stjepanu Puhaku kao predsjedniku Alpskog odbora, Vedranu Pavleku kao direktoru alpskih reprezentacija i ski poola te Reni Fleissu kao direktoru domaćih natjecanja.

Na sastanku Alpskog odbora određeni su natjecatelji i treneri koji će biti članovi hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija za slijedeću sezonu 2014/2015, a slijedećih dana održavaju se sastanci vezani uz planove rada.

Osnovni ciljevi idućeg četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa 2014-2018 su: dati što bolju logističku i trenersku potporu onim natjecateljima koji su to svojim dosadašnjim rezultatima i zaslužili, nastup barem 8 natjecatelja na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu 2018. i osvajanje jedne medalje te dovođenje nekolicine mladih natjecatelja u sam vrh Svjetskog kupa.

U ekipi Ivice Kostelića došlo je do promjene servisera za tehničke discipline pa je tako novi serviser Robert Kristan, slovenski stručnjak za pripremu skija s dugogodišnjim iskustvom, koji već dugo godina radi u američkoj i kanadskoj reprezentaciji, gdje je bio i sedam godina serviser Bodea Millera, u vrijeme njegovih najvećih uspjeha.

Ostali članovi Ivičine ekipe ostaju nepromijenjeni, s izuzetkom Slave Muleja, servisera-koordinatora koji odlazi u mirovinu. Novost je da će uz glavnog fizioterapeuta Zorana Pršu, u trenucima kad on zbog poslovnih i privatnih obveza neće moći biti uz Ivicu, biti angažiran Danko Butala, fizioterapeut koji je već prije radio s Janicom i Ivicom. Cilj je omogućiti Ivici u slijedećoj sezoni najbolje moguće uvjete za rad i povratak u sam vrh svjetskog skijanja, prvenstveno u slalomu.

U ekipi Natka Zrnčić-Dima došlo je do promjene trenera i servisera te će Petera Pena zamijeniti Walter Hubmann, trener s kojim je Natko ostvario svoje najbolje rezultate u razdoblju 2007.-2011., dok će o zamjeni za servisera Žigu Rosinu biti odlučeno slijedećih dana. Također, Natko će u pripremnom periodu u puno većoj mjeri nego do sada trenirati zajedno s Ivicom.

Uz Filipa Zubčića u A reprezentaciju je uvršten i najbolji mladi natjecatelj Istok Rodeš, koji je već tri godine uzastopce daleko najbolji slalomaš u svojem godištu na svijetu i kojem je za daljnji razvoj potrebna maksimalna trenersko-serviserska potpora.

Od natjecatelja u reprezentacijama više nisu Dalibor Šamšal, Sofija Novoselić i Saša Tršinski te im ovom prilikom zahvaljujemo na svemu učinjenom za hrvatsko skijanje. Sofija i Dalibor su već dugi niz godina članovi reprezentacije te im je do sada bilo pruženo već puno šansi, a u prethodnoj sezoni, na žalost, nisu ostvarili zadane ciljeve i postigli očekivane rezultate, dok mlada Saša Tršinski nije pokazala dovoljni napredak u posljednje dvije sezone koji se od nje očekivao. Svi natjecatelji, ukoliko se dokažu svojim rezultatima, imaju šansu biti u reprezentaciji ponovo u sezoni 2015/2016. Sofija je odlučila nastaviti skijašku karijeru studirajući u SAD-u, dok Dalibor i Saša još razmišljaju o nastavku karijere.

Najbolji mlađi juniori Leona Popović i Luka Krsmanović napredovali su iz C u B reprezentaciju i nastavit će trenirati pod paskom dosadašnjeg trenera Gorana Račkog, a pridružit će im se i najbolji kadet William Vukelić koji prelazi iz kadetskog u juniorsko skijanje te su svi oni kandidati za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu 2018.

Kadetska reprezentacija nastavila je s odličnim rezultatima te se s najznačajnijeg dječjeg međunarodnog natjecanja Trofea Topolino, kao i prije par godina kada je pobijedio Istok Rodeš, ponovno vratila s jednim prvim mjestom i to velike mlade nade Ide Štimac te ekipnim 4. mjestom, a u sljedećoj sezoni nastavit će rad pod vodstvom dosadašnjeg trenera Mirka Kvasteka i biti i dalje “generator” mladih nada hrvatskog skijanja.

Bivša članica A reprezentacije Nika Fleiss postat će v.d. voditeljice komunikacija i marketinga umjesto Deane Audić Bosnar, koja odlazi na porodiljni dopust, što je nastavak politike Hrvatskog skijaškog saveza da svojim bivšim natjecateljima osigura nakon završetka skijaške karijere trenerski, serviserski ili drugi posao.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.