Dalić nema rezultatski imperativ u Rusiji? Povijest pokazuje tako

Dalić nema rezultatski imperativ u Rusiji? Povijest pokazuje tako

Samo je Štimac od 1994. godine jedini izbornik koji nije dobio priliku voditi Kockaste na velikom natjecanju.

Foto: Lea Perhoč

Čak i ako na Mundijalu u Rusiji ne uspije ostvariti zapaženi rezultat, Zlatko Dalić će voditi reprezentaciju i u ciklusu za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Pred njim u Rusiji ne postoji imperativ rezultata kao što nije postojao niti pred izbornicima koji su bili njegovi prethodnici. Ante Čačić i Niko Kovač su svoje prethodnike isto kao i Dalić zamijenili pred kraj aktualnih kvalifikacija, vodili je na velikom natjecanju i dobili priliku u sljedećem ciklusu za koji su imali ugovor.

Aktualnog izbornika možemo staviti u isti koš s Kovačem koji je vodio reprezentaciju u baražu za svjetsku smotru, skupinu u Brazilu nije prošao, ali je ipak dobio priliku u sljedećem ciklusu.

Zanimljivo je kako su od 1994. do 2013. godine i Igora Štimca svi izbornici dobili priliku voditi reprezentaciju na velikom natjecanju. Bivši Vatreni otkaz je dobio nakon poraza protiv Škotske u Glasgowu, a Kovač je reprezentaciju poveo u baraž protiv Islanda.

Nakon velikih natjecanja otišli su Otto Barić, Zlatko Kranjčar i Slaven Bilić, dok je Miroslav Blažević otišao usred kvalifikacija za SP 2002. godine, a njegova zamjena Mirko Jozić je prije Južne Koreje i Japana najavio da nakon prvenstva odlazi.

Dolazimo do zaključka da su samo dva izbornika dobila jedan ciklus, a to su Barić i Kranjčar kojima ugovor nije produžen. Svi ostali, izuzev Štimca i Jozića (koji je svojevoljno otišao), dobili su priliku u dva ciklusa. Sigurni smo kako će je dobiti i Dalić bez obzira na ishod u Rusiji, povijest nam govori tako.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.