Damir Markota za portal HR: Ako budemo kompletni i zdravi u Španjolskoj možemo jako daleko

Damir Markota za portal HR: Ako budemo kompletni i zdravi u Španjolskoj možemo jako daleko

- Šteta što ne igramo u Bilbaou, ali što je tu je. I Sevilla je krasan grad za košarku, objašnjava hrvatski reprezentativac

Damir Markota i Roko Leni-Ukić

Među igračima koji bi trebali naći svoje mjesto među putnicima za Španjolsku je i Damir Markota. Popularni Šveđo godinama je važna karika reprezentacije. Igrač koji s klupe često donosi prije prijeko potrebnu energiju, kako u skakačkom, tako i u napadačkom dijelu.

Markota se krajem prošle godine nakon kratke epizode u Njemačkoj (Brose Basket) vratio u redove Bilbao Basketa za koji je nastupao u sezoni 2009./10.

– Ova epizoda je nastavak stare. Neke od najljepših trenutaka sam proveo u ovome klubu tako da sam se rado vratio. A i španjolska liga je najjača u Europi, tako da je i to presudilo, objašnjava Markota, koji zajedno s Franom Pilepićem i Zoranom Vrkićem čini hrvatsku koloniju u baskijskoj meptropoli.

Baskijski košarkaški ponos trenutačno prolazi turbulentno razdoblje. Klub je u nezavidnoj financijskoj situaciji što je izazvalo nezadovoljstvo igrača, ali i slabije rezultate od očekivanog.

– Istina. Možda smo trebali više napraviti. Objektivno jesmo. No, što zbog turbulentne situacije u klubu, a što zbog naših slabijih igara nismo ostvarili zadane ciljeve. No, sezona još traje. Stigne se dojam popraviti i na nama je da to i napravimo.

Ljeto ipak donosi vedrije teme. Hrvatsku očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Skupina je zanimljiva, s dvije velesile (Argentina i Grčka), te nekoliko zanimljivih selekcija (Portoriko, Senegal, Filipini).

– Ja sam uvijek optimist. U skupini ima nekoliko dobrih reprezentacija. Prije svih Argentina i Grčka. Treba svih respektirati, ali ne smijemo se nikoga bojati. Moramo prije svega gledati sebe. Ja mislim da ako budemo u kompletnom sastavu, ako svi budu zdravi, prije svega Roko, Ante i Bojan, možemo daleko. Koliko daleko, ne znam. Ali znam da ćemo dati sve od sebe, pa dokle nas to odvede. No, prije svega se moramo okupiti, vidjeti u kakvom su svi stanju i proći dobre pripreme.

Hrvatska je košarka pokazala naznake buđenja na prošlogodišnjem Eurobasketu u Sloveniji. Osvajanje četvrtoga mjesta razgalilo je srca navijača i donijelo toliko željenu dozu optimizma uoči svjetske smotre.

– Lijepa se priča stvorila. A praktički do druge utakmice nitko u Hrvatskoj nije vjerovao u nas. To smo djelomično i sami krivi. Nismo dobro izgledali tijekom priprema, da bi nam se potom još dogodio i onaj debakl protiv Španjolske. No, onda smo se digli i u ekipi napravili jednu pravu atmosferu koja nas je odvela daleko. Nosila nas je i odlična potpora navijača koji su u Sloveniju došli u jako velikom broju. Kao da smo igrali u Hrvatskoj, dodaje Markota koji će se na poprištu svjetskog prvenstva doslovno osjećati “kao kod kuće”.

– Šteta što ne igramo u Bilbaou, ali što je tu je. I Sevilla je krasan grad za košarku. Španjolci su sportska nacija i ja sam uvjeren da nas očekuje jedno odlično natjecanje i ja sam nadam naša dobra igra, zaključuje Markota.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.