Damir Milačić, izbornik U-20 reprezentacije za HR: Dečki su bili prava vojska na parketu

Damir Milačić, izbornik U-20 reprezentacije za HR: Dečki su bili prava vojska na parketu

- Ulazak u borbu za medalje je uspjeh za svaku ekipu, objašnjava Damir Milačić

Damir Milačić/www.fibaeurope.com

Iako je u Grčkoj ostala na korak do medalje, Hrvatska U-20 selekcija kući se vratila ponosna i zadovoljna. Hrvatska je na Kretu otputovala bez dvije najveće zvijezde u ovom uzrastu (Šarić, Hezonja) i sa temeljnim ciljem da sačuva status u elitnom rangu europske košarke. Cilj je debelo premašen a dečki su definitivno nadmašili očekivanja javnosti, koja nije previše vjerovala ovoj selekciji.

– Ulazak u borbu za medalje je uspjeh za svaku ekipu. Ovo je momčad koja se u prošlosti uvijek oslanjala na Darija Šarića tako da su oni praktički igrali protiv sebe. Ono su prije svega morali sami sebe pobijediti i uvjeriti se kako mogu biti puno bolji nego što jesu. U tome su uspjeli i to je najveći uspjeh, rezimira izbornik Damir Milačić.

Nakon sedam uzastopnih pobjeda hrvatski san o finalu onemogućila je Španjolska koja je slavila u dramatičnom polufinalu, koji je odlučen u doslovce posljednjoj sekundi.

– U takvim utakmicama sreća igra veliku ulogu. Moram reći da je mi protiv Španjolaca nismo imali. Iako su oni odigrali dobru utakmicu, mi smo odigrali ispod nivoa koji nas je krasio tijekom smotre.

Okršaj sa Srbijom za utješno treće mjesto bio je najlošija utakmica Hrvatske na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Poraz od Španjolaca ostavio je preveliki trag na hrvatskim košarkašima i Srbija je to znala iskoristiti.

– U dvoboju sa Srbima smo pali emotivno i na kraju nismo pružili igru koja nas je krasila cijelo prvenstvo. No, unatoč tome jako sam zadovoljan s igračima, s njihovim odnosom prema treninzina, igri. Ponosan sam na njih, bili su prava vojska, objašnjava Milačić i dodaje:

– Prošle smo godine na Svjetskom U-19 prvenstvu bili osmi kompletni sa Darijom, a ove smo godine ušli u borbu za medalje. Tako da ti momci definitivno imaju određene kapacitete da budu dobri igrači. A to mi je najbitnije bilo da ih uvjerim. Da shvate kako zaista puno vrijede, nastavlja Milačić koji je u Grčkoj formirao momčad u pravom smislu riječi.

O tome najbolje govore brojke. Naime, Hrvatska je bila jedna od rijetkih selekcija u kojoj je svaki igrač dobio minutažu. Isto tako, Hrvatska je sa 44,3 skoka po susretu bila daleko najbolja skakačka momčad smotre.

– Htio sam dati šansu svima, pa makar i na uštrp rezultata. Kako bi svaki igrač osjetio da je bitan. Teško je igrača uvjeriti da je bitan ako ne igra…. Mislim da od ovih 12 igrača svatko može napraviti pravu klupsku karijeru.

Što bi izbornik mijenjao ili učinio drugačije sada nakon okončanja smotre?

– Mogli smo možda u tom dijelu sa Španjolskom organizaciju igre približiti malo trici jer su nas iznjeli gotovo do centra. Nikako se nismo uspjeli adaptirati. Španjolci su to znali iskoristiti i na kraju otišli u finale.

U-20 selekcija zamišljena je kao filter za A selekciju. Iako je dobar rezultat na međunarodnoj razini uvijek dobrodošao, važnije je da ova selekcija iznjedri pokojeg igrača za A reprezentaciju. Kako izbornik vidi „materijal“ za A selekciju?

– Mislim da ga ima. Ali prije svega moraju naći sredine u kojima će igrati i razvijati se na pravi način. Smatram da su ovo igrači koji neće niti jednog trenera razočarati ako ih “stavi u vatru” i da odgovornost u igri, zaključuje Milačić.

 

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.