Damir Milačić, izbornik U-20 reprezentacije za portal HR: Šarić i Hezonja su dragulji na svjetskoj razini

Damir Milačić, izbornik U-20 reprezentacije za portal HR: Šarić i Hezonja su dragulji na svjetskoj razini

Prisutan je pozitivan trend u košarci. Talenata uvijek ima. Pogotovo sada. Mislim da je budućnost hrvatske košarke definitivno pozitivna, objašnjava Milačić

Damir Milačić/http://www.hks-cbf.hr

Sjednica upravnog Odbora Hrvatskog košarkaškog saveza donijela je očekivane odluke što se tiče izborničkih pozicija mlađih selekcija. Pogotovo na mjestu izbornika U-20 selekcije na kojem je potvrđen Damir Milačić, koji trenutačno obnaša ulogu trenera sinjskog Alkara.

– Priliku sam dobio kada je U-20 reprezentacija prije dvije godine bila u B diviziji. Nikša Bavčević je bio prvi trener, ja sam bio njegov pomoćnik. Tada smo ušli u A diviziju. Prošle smo godine s jednom sklepanom ekipom ostali u A diviziji. Čak smo bili blizu ulaska u četvrtfinale. Tako da mi je drago da sam uspio dobiti još jedan ciklus budući da tako mogu procijeniti što nas očekuje, objašnjava Milačić, koji je istu vrstu vodio i prošle godine kada je u estonskom Tallinnu izboren ostanak u A diviziji.

Reprezentacija će ove godine sudjelovati na Europskom prvenstvu divizije A koje će se održati u Grčkoj. Prvenstvo će Hrvatska vrlo vjerojatno odraditi bez dva najveća talenta Darija Šarića i Marija Hezonje.

– U sastavu gotovo sigurno neće biti niti Šarića ni Hezonje, koji su već praktički A selekcija. To je veliki hendikep budući da je riječ o svjetskim talentima. Morat ćemo gajiti momčadsku igru. Natjecanje je vrlo jako budući da je većini reprezentacija to kao ulaz u A selekciju. Čeka nas težak zadatak. Teška skupina, prvaci Europe Talijani, uvijek jaka Crna Gora, Turci od kojih smo izgubili prošle godine i talentirana Češka. Mislim da će prije svega biti teško proći skupinu, a poslije toga može biti svašta. Tako da je pritisak prolaska skupine taj neki imperativ kojega bih ja stavio.

Koliko je veliki hendikep neigranje Šarića?

– To je definitvno veliki hendikep. Pa zamislite da Šarić nije Ciboni igrao…, a kamoli ne nama. No, što je tu je. Morat ćemo promijeniti sistem igre i raspodijeliti uloge, budući da je ta generacija jakom puno ovisila o Dariju.

Šarić i Hezonja spadaju među najveće europske talente. Mesije hrvatske košarke…

– Ne treba biti stručnjak da bi se ustvrdilo da su to dragulji. Na svjetskoj razini. Pitanje je samo njihove etike. Talent imaju. Samo je na njima koliko će daleko otići. Moraju jako biti ambiciozni. I napredoavati iz dana u dana. Ja ne vidim razloga da oni ne budu svjetske vedete. Lijepa je spoznaja da su iz hrvatskog inkubatora izašla dva takva igrača.

Nakon odličnog rezultata na posljednjem EP-u hrvatska košarka se definitivno diže….

– Definitivno. Prisutan je jedan pozitivan trend. Talenata uvijek ima. Pogotovo sada. Mislim da je budućnost hrvatske košarke definitivno pozitivna, zaključuje Milačić.

 

 

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.