Damir Mizdrak: Skijaš usredotočen na ostvarivanje norme za Svjetsko prvenstvo

Damir Mizdrak: Skijaš usredotočen na ostvarivanje norme za Svjetsko prvenstvo

Damir Mizdrak i Luka Debeljak/Foto Damir Senčar

Četvrtu natjecateljsku sezonu otvorio je s dva druga mjesta u Europskom kupu, u slalomu i veleslalomu. Debitirao je u Svjetskom kupu. To mu je najbolja sezona dosada i dobra najava za novi paraolimpijski ciklus. Ovaj 24 godišnjak skijanjem se bavi od desete godine, a njegova sportska priča počela je kao rekreacija koja je naposljetku prerasla u vrhunski sport  u kojem Damir danas reda uspjehe.

Prema Damirovim riječima, koji podsjetimo skija u konkurenciji slabovidnih osoba, tri faktora čine skijanje izrazito atraktivnim to su adrenalin, brzina i priroda. U skijanju osoba s invaliditetom, Damir obrazlaže kako postoje tri kategorije: ” Kategorija B1 su slijepi, a B2 i B3 slabovidni, s tim da B3 imaju nešto bolji vid, ali razlike su zaista jako male. Skijamo s vodičem s kojim smo povezani bluetooth uređajem i na taj način oni djeluju kao naše oči na stazi.“

Iako individualan sport, ovaj način skijanja uključuje i  vodiča skijaša. On putem spomenutog bluethoot uređaja daje smjernice skijašu i kako Damir kaže njegove su “oči na stazi”. Luka Debeljak Damirov je vodič i mogli bismo zaključiti kako timski zajedno određuju vrhunski posao, postižući ovakve rezultate. Damir treninge uglavnom odrađuje na austrijskim glečerima budući da Sljeme često, zbog vremenskih prilika nije dostupno.

S aspekta ozljeda kaže kako iste više niti ne broji. “Odmah sam, u prvoj sezoni, imao operaciju zbog ozljede ligamenata desnog koljena. Skijanje je samo po sebi dosta opasno, a kod nas zbog specifičnog odnosa s vodičem, treba biti još pažljiviji“.

Mizdrak je 2014. nastupio na Zimskim paraolimpijskim igrama u ruskom Sočiju i zauzeo 11. mjesto u slalomu koje je prema njegovim riječima  najznačajnije natjecanje u karijeri pa samim time i taj rezultat smatra najvećim dosadašnjim ostvarenjem. Želje su velike i koncentracija je maksimalno prisutna jer sada treba ostvariti normu za Svjetsko prvenstvo u Italiji sljedeće sezone, a onda kreću i završne pripreme za Igre u južnokorejskom Pyeongchangu 2018. Ne sumnjamo u izostanak rezultata s ovakvim duhom.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.