[Video] Dan kada su Šuker, Boban i Prosinečki pokorili svijet!

[Video] Dan kada su Šuker, Boban i Prosinečki pokorili svijet!

Momčad koju je u Čile poveo izbornik Mirko Jozić, a na terenu predvodili Zvonimir Boban i Robert Prosinečki, pokazala je uvjerljivo najbolji nogomet na turniru.

foto: http://barinfo.me

Prije 30 godina, 25. listopada 1987. godine mlada reprezentacija Jugoslavije u finalu Svjetskog prvenstva u Čileu pobijedila je Zapadnu Njemačku 5:4 (1:1) nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i postala je prvak svijeta u nogometu.

Prošlo je točno 30 godina od povijesne utakmice finala na Svjetskom prvenstvu u Čileu mlade reprezentacije Jugoslavije i Zapadne Njemačke. Nakon što je regularni dio završio 1:1, pobjednik se odlučivao nakon izvođenja jedanaesteraca. Mladi nogometaši Jugoslavije bili su bolji u izvođenju jedanaesteraca s 5:4 i pobjedom su postali prvaci svijeta u nogometu.

Momčad koju je u Čile poveo izbornik Mirko Jozić, a na terenu predvodili Zvonimir Boban i Robert Prosinečki, pokazala je uvjerljivo najbolji nogomet na turniru i na kraju je u tadašnju Jugoslaviju, načetu međunacionalnim sukobima, donijela naslov svjetskog prvaka, jedini nogometni u njenoj povijesti.

Iako Jugoslavija nije spadala u favorite, Jugoslavija je igrala fantastično. Redom su padali domaćin Čile (4:2), Australija (4:0) i Togo (4:1) i ambicije momčadi porasle su.

Kad je u četvrtfinalu pao i moćni Brazil (2:1), a gol odluke iz savršeno izvedenog slobodnjaka zabio Prosinečki, bilo je jasno da Jozićeva momčad ima znanje i moć čak i za zlato. U polufinalu Jugoslavija je pobijedila Istočnu Njemačku 2:1, a u finalu, nakon 1:1 u regularnom tijeku protiv Zapadne Njemačke, Plavi su do zlata došli nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke. Gol za titulu prvaka svijeta zabio je Boban.

”Puno toga se od Čilea promijenilo. No treba reći da smo tamo s maksimalnim respektom i korektnošću igrali za taj dres. To je bilo normalno. Ta pobjeda ostat će sjajna stranica u mojoj karijeri. I s emotivne i sa sportske strane. Svi smo dali sve od sebe da Jugoslavije napravi ono što je tada napravila. Nakon što smo postali prvaci svijeta nastupila je velika radost. Bila je to realizacija mladenačkog sna. Bila je to generacija snova”, prisjetio se Čilea Boban.

Jugoslaviju su predstavljali: Dragoje Leković, Tomislav Piplica, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Milan Pavlović, Igor Štimac, Robert Jarni, Branko Brnović, Gordan Petrić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Ranko Zirojević, Predrag Mijatović, Dejan Antonić, Davor Šuker Zoran Mijucić.

Najboljim igračem prvenstva proglašen je Prosinečki, Boban je bio drugi, a Davor Šuker bio je drugi strijelac prvenstva sa šest golova iza Nijemca Marcela Witeczeka, koji je postigao sedam. Zanimljivo, u finalnom raspucavanju s bijele točke, baš je Witeczek bio taj koji je jedini promašio.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.