Darko Kralj za HR: Nedostaje stručni kadar u svim segmentima paraolimpijskog sporta

Darko Kralj za HR: Nedostaje stručni kadar u svim segmentima paraolimpijskog sporta

- Čekaju me operacije ruke i koljena, kukovi su u dosta lošem stanju i napravit ću prekvalifikaciju, te ću bacati iz kolica, otkrio je Darko Kralj

Darko Kralj/Getty Images

Darko Kralj jedan je od najpoznatijih sportaša u hrvatskom paraolimpijskom sportu. Kralj je u Pekingu 2008. godine osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama, te je ujedno svjetski rekorder u bacanju kugle za paraolimpijce. To je ujedno bio rezultat koji ga je lansirao u središte zanimanja sportske javnosti, a i zbog kojega je dobio nagradu na nedavno održanoj svečanosti u Centru Zamet povodom 50. godina Hrvatskog paraolimpijskog saveza. Bili su to dani radosti, ali i tuge za hrvatskog paraolimpijca.

– Radostan sam i veseo, ali sam istovremeno i jako tužan zbog odlaska trenera Ivana Ivančića. Navikao sam da kada se vode bitke i kada se slavi da je on uz mene. Više ga nema i morat ću se naviknuti na taj dio života, ustvrdio je pomalo sjetno Darko Kralj prisjetivši se svog trenera Ivana Ivančića koji je bio važan dio njegovih uspjeha.

– Evo, 50 godina hrvatskog paraolimpizma je iza nas. Nažlost, dolaze mlade i nove generacije osoba s invaliditetom. One će pokušati nastaviti naš pionirski rad. Na nama je da koliko možemo unutar svojih mogućnosti pomognemo tim mladim sportašima, da oni imaju što bolji i stručniji rad. Moramo ustrajati na da treba usavršavati trenere koji će biti stručni i kvalitetan kadar, koji će raditi s takvom djecom, stvarati ih što zdravijima, a ne iz neznanja napraviti još veću ozljedu, ustvrdio je Kralj potvrdivši da još uvijek postoji stigma, ali i strah kod djece s invaliditetom kada se krenu baviti sportom.

– Nedostaje stručni kadar u svim segmentima paraolimpijskog sporta. To su ljudi koji će pet godina studirati i učiti sve od psihologije nadalje i znati prići djeci  s invaliditetom. Znat će raazbiti nihove predrasude i ta djeca će onda s radošću trenirati. Cilj je ujedno da budu što samostalniji i neovisniji o drugim ljudima, rekao je Darko Kralj koji je nakon Igara u Londonu završio svoju profesionalnu karijeru.

– Ostajem tu i dalje kao veteran i na raspolaganju sam hrvatskoj atletskoj paraolimpijskoj reprezentaciji i Hrvatskom paraolimpijskom odboru. Ako oni misle da im mogu pomoći na neki način, ja sam ovdje. Treniram i dalje za Atletski klub osoba s invaliditetom Grubišno Polje. Nikad se  ne zna, možda nekim čudom bacim i neki dobar rezultat, ustvrdio je Kralj koji je otkrio da će napraviti prekvalifikaciju.

– Čekaju me operacije ruke i koljena, kukovi su u dosta lošem stanju i napravit ću prekvalifikaciju, te ću bacati iz kolica. Razgovarao sam s klasifikatorima Republike Hrvatske i napravit ću taj korak. Ne razmišljam o velikim natjecanjima, radim i treniram da ostanem u kondiciji i da bude što zdraviji, zaključio je Darko Kralj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.