Davis Cup: Čilić i Draganja pobjedom doveli Hrvatsku na korak do povratka u Svjetsku skupinu

Davis Cup: Čilić i Draganja pobjedom doveli Hrvatsku na korak do povratka u Svjetsku skupinu

Hrvatska je kombinacija sa 6:2, 3:6, 6:3, 6:4 svladala Haasea i Rojera. Našoj reprezentaciji u nedjelju treba samo jedna pobjeda za povratak u elitno društvo

Marin Draganja i Marin Čilić/foto: HTS/Gordana Anders

Hrvatska teniska reprezentacija stigla je na korak do povratka u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Marin Čilić i Marin Draganja nadigrali su domaći par Robina Haasea i Jeana-Juliena Rojera sa 6:2, 3:6, 6:3, 6:4 te nakon dva sata i 25 minuta u Amsterdamu osvojili drugi bod protiv Nizozemske.

Čilić i Draganja većinu su meča u izmjenama bili superiorni, popustivši nakratko tek u drugom setu. S ukupno 69 winnera, od kojih 32 na servisu, oduzeli su „oranju“ nadu da bi nedjelju moglo dočekati s meč-loptom u rukama. Autoritet Marina Čilića bio je vidljiva prevaga, premda je i specijalist za parove Draganja svoj posao odradio znalački, kod nekih poena i vrlo efektno.

Siemerink mijenjao u zadnji čas

Nizozemski izbornik Jan Siemerink u zadnji je tren promijenio svoju nominaciju za parove te umjesto Thiema de Bakkera za parove prijavio Haasea koji je dan ranije pobjedom protiv Borne Ćorića pokazao da je u formi.

Hrvatska je već u trećem gemu stigla do breaka. Čilić ga je najavio sjajnom bekhend paralelom, a nadovezao se Draganja koji je odlično vraćao Haaseove servise i odveo naš par na 2:1.

Nakon što su i Draganja i Čilić zadržali servise, novi je break stigao u sedmom igru. Na odlična taktička rješenja Nizozemci nisu imali pravi odgovor i za 33 minute Hrvatska je uzela prvi set sa 6:2. Prije toga su na Draganjin servis spašene četiri break lopte.

Prva kapitulacija Rojera

U drugom setu do prednosti rano stižu domaćini. Čilić je izgubio servis u drugom gemu, nakon što na break lopti nije uspio probiti Rojera na mreži. Haase je potvrdio break sjajnim servisima i odveo Nizozemsku na 3:0. Do kraja hrvatski par više nije izborio šansu za izjednačenje.

Početkom trećeg seta svi su po jednom zadržali servis. Čilić je kod 2:2 spašavao dvije break lopte, ali u ključnim trenucima plasirao servise na prava mjesta.

Nizozemci su do 2:3 na servisu bili gotovo nepogrešivi, a onda je konačno, prvi put u meču, kapitulirao Rojer. Dvojica Marina promiješali su agresivne udarce i lobove i stigli do vrlo važnog breaka. Posebno je efektan bio poen na break lopti u kojem se Haase i Rojer nisu uspjeli obraniti na mreži.

Čilić sutra igra singl

Servise su potom sačuvali i Draganja i Čilić za vodstvo od 2:1 u setovima.

Nisu se domaćini ni snašli, a Hrvatska je i u četvrtom setu ekspresno povela. Opet je zakazao Rojer, kojega je na 15:40 neobranjivim forhend reternom probušio Čilić. Nakon što je osvajač US Opena potvrdio vodstvo za 2:0, servis je izgubio i Haase. Dvostruka prednost nije potrajala dugo jer su Nizozemci oduzeli servis Draganji i ostavili nadu za mogući povratak.

On se ipak nije dogodio. Hrvatska kombinacija do kraja više nije gubila servis i mirno stigla do trijumfa za ukupno vodstvo od 2:1. Svjetska skupina sada nam je praktički nadohvat ruke jer će sutra u singlu igrati Marin Čilić.

Davis Cup, play-off za Svjetsku skupinu

Nizozemska – Hrvatska 1:2

Sijsling – Delić   6:4, 4:6, 5:7, 2:6

Haase – Ćorić   7:6(4), 6:1, 6:4

Haase/Rojer – Čilić/Draganja   2:6, 6:3, 3:6, 4:6

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.