Davor Šuker izabran u Izvršni odbor Uefe!

Davor Šuker izabran u Izvršni odbor Uefe!

Predsjednik HNS-a Davor Šuker uspio je izboriti svoje mjesto u Izvršnom odboru Uefe.

Davor Šuker i Damir Vrbanović/Foto: HNS

Na 39. redovnom kongresu Uefe u Beču potvrđen je novi četverogodišnji mandat Michela Platinija, koji funkciju čelnog čovjeka Europskog nogometnog saveza obnaša od 2007. godine, a izabrano je i sedam novih članova Izvršnoga odbora.

U konkurenciji dvanaestorice kandidata bio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je s 34 glasa kao posljednji u prvome krugu zadobio povjerenje i izborio svoje mjesto u Izvršnom odboru.

Najviše je glasova (48) dobio bivši portugalski košarkaš Fernando Gomes, koji  je jednoć obnašao funkciju predsjednika košarkaškog saveza. Po struci je ekonomist te je stručnjak za marketing i financije. ‘Stolice’ su zaslužili još i Švicarac Peter Gillieron, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis i Bugarin Borislav Mihajlov.

Kongres je otvorio čelni čovjek Fife Sepp Blatter, istaknuvši kako nogomet ‘ruši granice i briše mostove između Istoka i Zapada, bogatih i siromašnih.’ Govorio je Blatter i o bečkom kongresu prije dvjesto godina, ali i ‘svježim temama’ poput Svjetskog prvenstva kojemu će 2022. domaćin biti ‘egzotični’ Katar.

“Sport će biti ujedinjen kao nikad do sada, u to sam uvjeren. Načuo sam da se govorka čak i o bojkotu, no on nikome nije donio išta dobroga. Ovim putem želim poslati poruku svim svjetskim političarima – bojkota ne smije biti. Moramo ići i u Katar i u Rusiju, ali istom paziti na miješanje politike u sport – autonomija sporta strogo je garantirana propisima Međunarodnog olimpijskoga odbora”, rekao je Blatter.

Političko-sportsku situaciju u dijelu Europe nije propustio prokomentirati niti Blatterov ‘pandan’ u Uefi. “Europa se trenutačno suočava s usponom nacionalizma, a to se zorno predočava na stadionima diljem Starog kontinenta. Prepušteni smo sami sebi, a tu situaciju možemo riješiti samo uz svesrdnu pomoć lokalnih vlasti. Ne bismo htjeli još jednom doživjeti ružne scene iz naše nedavne prošlosti”, ističe Michel Platini.

Platini, koji je bio jedini kandidat za čelno mjesto Uefe te je slijedom toga jednoglasno potvrđen njegov novi mandat, u svom se govoru osvrnuo i na potrebu stvaranja ‘europske sportske policije’.

“Postoje bitke koje nikada ne završavaju i što se toga tiče, ne smijemo nikada spustiti svoj gard. Nastavit ćemo napore da iz sporta izbacimo namještanje rezultata, rasizam, doping i nasilje, kao i sve ostale oblike diskriminacije. Zatečeni smo prizorima koji se pred našim očima odvijaju posljednjih mjeseci, a za koje smo smatrali da nepovratno pripadaju prošlosti”, rekao je Francuz referirajući se na katastrofu na Heysel stadionu u Bruxellesu kad je u neredima poginulo 39 osoba uoči finala Kupa prvaka 1985. godine.

“Takve bitke moguće je dobiti jedino uz pomoć civilnih vlasti. Mi nismo i nikad nećemo biti zakonodavci, suci ni policija. Ponavljam stoga poziv za jačanjem svijesti kako bismo izbjegli nove ‘crne dane’ – kad su huligani i ‘fanatici’ vladali određenim stadionima. Potrebni su nam stroži režimi ponašanja i ono što osobno već duže zagovaram – europska sportska policija.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.