Desna ruka Seppa Blattera: “Podmićivanje? U čemu je problem?”

Desna ruka Seppa Blattera: “Podmićivanje? U čemu je problem?”

Najnovije izjave čelnika Fife samo su dokaz koliko je ta organizacija korumpirana i uljuljkana u vlastitu iluziju moći...

Foto: commons.wikimedia.org - Jürg-Peter Hug

Koliko je krovna svjetska nogometna organizacija ‘zatrovana’ korupcijom, kriminalom i radnjama koje u posljednjih deset godina imaju sve manje i manje veze s nogometom i sportom svakim danom dokazuju nove i sve iznenađujuće izjave samih Fifinih čelnika.

Autor najsvježije provale ovoga je puta Guido Tognoni, koji je u dva navrata bio desna ruka Seppu Blatteru u svjetskoj nogometnoj vladi – prvi put sredinom devedsetih godina prošlog stoljeća, a potom i u periodu od 2001. do 2003. godine. Epitet ‘desne ruke’ dobio je, zanimljivo, jer je umio majstorski okrenuti svaku vodu na ‘svoj mlin’, odnosno – onaj svoga poslodavca.

Tognoni je, budući da je bio glavni i odgovorni za marketing i medije, znao i jako puno (kompromitirajućih) informacija pa ga posljednja uhićenja FBI-a i švicarskih istražitelja nisu nimalo iznenadila. Uostalom, često je o tome u prošlosti i sam govorio. Sa smiješkom, naravno.

“U Fifi se dugi niz godina do cilja može doći samo ako si bio spreman za to uzeti dolare. Moguće je i kako te zemlje nisu imale izbora i morale su potkupiti Fifu da bi dobile domaćinstvo”, rekao je Tognoni.

“Pa što? Gdje je tu problem?”, nastavio je u tipičnom ‘Fifinu’ tonu. “Je li problem u Fifi ili ljudima koji nisu imali izbora nego dobiti pravo prvenstva kupovanjem glasova? Čak i ako FBI pronađe čvrste dokaze o podmićivanju, ne vidim u čemu je tu problem”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.