Devet hrvatskih gimnastičara na EP u Poljskoj lovi medalje

Devet hrvatskih gimnastičara na EP u Poljskoj lovi medalje

Europsko prvenstvo počinje u srijedu 10. travnja, kada će u kvalifikacijama svoj prolazak u finale tražiti dečki, dok će djevojke svoja finala loviti dan kasnije.

Tri gimnastičarke i šest gimnastičara od 10.-14. travnja predstavljat će Hrvatsku na još jednom velikom natjecanju. Poljski grad Szczecin domaćin je 8. Europskog prvenstva za žene i muškarce.

Na Europskom prvenstvu u Szczecinu nastupit će, mogli bismo reći, nikad brojnija Hrvatska reprezentacija. U konkurenciji seniorki Hrvatsku će predstavljati već iskusne gimnastičarke – Tijana Tkalčec i Ana Đerek, te mlada Christina Zwicker.

Dečke u Poljskoj predvode bivši svjetski prvak Tin Srbić, prošlogodišnji viceprvak Europe Robert Segliman, te bivši svjetski, europski i olimpijski viceprvak Filip Ude. Uz njih tu su još i Matija Baron i Jakov Vlahek, te Aurel Benović.

Situacija je kod djevojaka više nego jasna. Tijana nastupa na svojoj primarnoj spravi – preskoku, dok će se Ana natjecati na gredi i parteru. Christina je jedina hrvatska gimnastičarka koja će nastupiti u višeboju, odnosno u sve četiri discipline. Djevojke su složne u tome kako u Szczecinu neće biti puno kalkulacija, ali i kako su ovdje doputovale i više nego spremne.

– Pripreme za Europsko prvenstvo započele su Svjetskim kupovima u Bakuu i Dohi, što je bilo zagrijavanje za ono što nam slijedi. Nadam se da ću na natjecanju skokove odraditi najbolje što mogu, a dalje mogu samo čekati. Konkurencija je zaista jaka i svi se ovdje borimo za isto! – otvorena je uoči početka natjecanja Tijana.

Isti uvod u sezonu imala je i Ana Đerek, koja ne krije svoja nadanja u vezi novog velikog natjecanja.

– Pripremala sam se kod kuće i sve je išlo prema planu, čime sam jako zadovoljna. Odradila sam ova dva Svjetska kupa kao uvod u sezonu i nadam se da će ići samo još na bolje. Na Europskom prvenstvu se nadam da ću uspjeti pojačati vježbu na parteru, a gredu odraditi puno bolje nego u Dohi.

Mladoj Christini Zwicker prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Glasgowu bilo je prvo veliko natjecanje u seniorskoj karijeri.

– Pripreme za ovo Europsko prvenstvo išle su dobro, što se možda najbolje pokazalo i prošlog vikenda u Kijevu kada sam osvojila broncu na ručama, te ušla u finale grede i preskoka. Forma se diže i trebalo bi sve taman doći na svoje mjesto idući tjedan. Rezultatom se ne zamaram previše, bitno mi je da pokažem ono što sam vježbala najbolje što znam.

U muškom dijelu reprezentacije, prema dobrom starom običaju, najbrojniji su konjaši. Čak četvorici gimnastičara konj s hvataljkama u Szczecinu je glavna (a većini i jedina) sprava. Nakon fantastičnog srebra s prošlogodišnjeg Eura, očekivanja su kod Roberta Seligmana ponovno velika.

– Na Europsko prvenstvo odlazim u dobroj formi. Kao prošlogodišnji osvajač srebrne medalje očekujem da se ponovno plasiram u svoje peto za redom, a ukupno deveto, finale. A u finalu…, kao i u svim dosadašnjim, dat ću sve od sebe da se popnem na postolje.

Još jedan hrvatski konjaš na Europskom će prvenstvu biti iskusni Matija Baron.

– U dosta dobroj sam formi. Spreman jesam… Bile su ovo naporne pripreme i mislim da sam ih dosta dobro odradio. U Poljskoj se nadam što bolje odrađenoj vježbi, a ukoliko ona bude dobra, mislim da i dobar rezultat neće izostati.

Uz Barona tu će biti i njegov klupski kolega Jakov Vlahek, koji se natjecao i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu.

– Na prvenstvu ću se predstaviti s vježbom početne ocjene 5.8. Pripreme su prošle odlično i u super sam formi, te očekujem ovo natjecanje odraditi što je bolje moguće.

Filip Ude osim na konju s hvataljkama, nakon dugo vremena, u Szczecinu će se natjecati u višeboju. Filip je ujedno i jedini hrvatski gimnastičar koji će na ovom Europskom prvenstvu raditi svih šest sprava.

– Nakon dugo, dugo vremena vježbat ću višeboj na velikom natjecanju. Cilj mi je da odradim višeboj, da vidim gdje se nalazim s obzirom na konkurenciju. Jako se veselim ovom Europskom prvenstvu i nadam se da će mi sve ići prema planu.

Nakon što je prošlogodišnje propustio zbog liječenja od ozljede, Tin Srbić na ovo prvenstvo dolazi u vrhunskoj formi i s odličnim rezultatima iza sebe, zbog čega ni ne krije ambicije.

– Za ovo prvenstvo nisam se posebno pripremao, tj. pripreme su mi bila sva ova natjecanja do sad. Već sam dosta umoran, tako da se idući tjedan trebam samo dobro odmoriti i napuniti baterije za još jedno natjecanje. Forma mi je odlična i očekujem, ako će sve ići prema planu, ulazak u finale, a potom u finalu borbu za medalje. Naravno da se nadam uzeti medalju na EP-u i dat ću sve od sebe da to ostvarim već sada.

Europsko prvenstvo u Szczecinu prvo je veliko natjecanje za mladog Osječanina Aurela Benovića, koji će se u Poljskoj predstaviti u svojoj najjačoj disciplini – parteru.

– Pripreme za prvenstvo prošle su odlično! Najviše sam radio na kondicijskoj pripremi i sada pred kraj na čišćenju elemenata. Očekivanja su velika i nadam se ulasku u finale! To mi je prvi cilj. Želim vježbu odraditi od početka do kraja bez prevelikih pogrešaka i uz malo sportske sreće ući u finale. Dolaze sjajni parteraši iz cijele Europe, osvajači europskih i svjetskih medalja, tako da to neće biti nimalo lak zadatak. Bit će mi čast boriti se s takvom gimnastičkom elitom – iskren je uoči prvenstva Aurel.

Europsko prvenstvo počinje u srijedu 10. travnja, kada će u kvalifikacijama svoj prolazak u finale tražiti dečki, dok će djevojke svoja finala loviti dan kasnije, odnosno u četvrtak. Finala po spravama na rasporedu su u subotu i nedjelju.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.