Dinamova decima: 31. i 32. kolo kao završna poglavlja priče o 10 naslova u nizu

Dinamova decima: 31. i 32. kolo kao završna poglavlja priče o 10 naslova u nizu

Prvenstvo je završilo za vodeći dvojac, a ostatak još ima malo vremena za ostanak u ligi ili odlazak u Europu...

Ante Ćorić/Foto: GNK Dinamo

Protekli je tjedan Dinamo proslavio deseti naslov prvaka zaredom. Možda bi to bila velika vijest u nekoj od liga petice, ali u našoj jadnoj Hrvatskoj to je kao svakodnevno „dobar dan“ ili „doviđenja“.  Potvrdio je Dinamo naslov koji je bio njegov još tamo oko Božića, početka jeseni ili prije godine dana. Već je tada to bilo jasno. Ovaj put samo je trebalo čekati nešto duže jer je Rijeka zapela zadnjih par kola.

31. kolo odigralo  se sredinom prošlog tjedna i svi domaćini (osim Istre 1961) su slavili. Osijek je bio prelagan zalogaj modrima u Maksimiru i ispraćen je kući s tri pogotka. Henriquez, Pavičić i Ante Ćorić rasporedili su se da zabijaju u razmacima od 30 minuta (20., 50. i 77.), a Osijek nije pokazao preveliki otpor.

Trenutno je stanje na ljestvici takvo da Osijek, Istra i Zadar imaju svaki točno 30 bodova, ali Istra ima utakmicu manje (igra ju danas u gostima protiv Lokomotive) i čini se da ima najviše šanse za ostanak. No, treba pričekati konačan rasplet jer tko zna kakve se sile mogu uplesti u formiranje tablice.

Zadar također nije pokazao preveliku želju za ostankom tijekom tjedna (pobjeda Zagreba sa 3:0 uz hat-trick Bobana), ali je zato slavio u nedjelju protiv zahuktalog Hajduka koji je istovremeno prekinuo pobjednički niz (slavio je protiv Slavena u Koprivnici u 30.kolu, a zatim sredinom tjedna na Poljudu dobio Lokomotivu 2:1). Hajdučki heroj u utakmici protiv Lokomotive bio je u posljednje vrijeme jako dobar Dejan Mezga kojemu je Vukas očito pronašao dobru poziciju jer je sada iskoristiv na više načina, a pokazao je da može i poentirati.

Split je nakon prolaska u finale Kupa posustao i zaredao dva poraza u razmaku od četiri dana. Protivnici nisu bili lagani. Prvo je Rijeka na Kantridi rutinski slavila sa 2:0 (Tomasov ušao u formu, šteta što je kraj prvenstva), da bi zatim Dinamo na Parku mladeži potopio svojeg protivnika koji ga čeka u finalu Kupa sa 5:1. Split možda nije htio otkriti pravo lice, ali loše im je zavaravanje protivnika jer takav poraz ne smije si dozvoliti netko tko puca na osvajanje Rabuzinovog sunca. Henriquez sa svoja tri gola pokazuje da je istinsko pojačanje nakon par godina traženja napadača i da bi uistinu mogao pomoći Dinamu u napadu na Ligu prvaka.

Slaven Belupo mogao je doći do pobjede u Puli, ali izgleda da se smilovao Istri i otežao sebi. Utakmica je završila izjednačenim rezultatom (2:2) s tim da je Slaven dva puta vodio, a Radonjić je Istru svaki put vraćao u igru. Samo su na pet bodova od trojca sa začelja i  s obzirom na silaznu putanju, ništa se ne čini nemoguće.

Osijek je u subotu pobijedio Zagreb i uhvatio slamku spasa jer da je kojim slučajem zaostao dva ili tri boda za preostalim „umirućim“ dvojcem, pitanje je bi li imao snage vratiti se. Pogodak spasa postigao je Skorić u 17. minuti i do kraja je bila borba da se stanje na semaforu ne promijeni.

Utakmice koje slijede više su bitne za autsajdere nego za favorite. Ne znam koliko je Lokomotivi u interesu da se u Europi eksponira sa Dinamovim igračima i sumnjivim financijama, a Istri će bodovi dobro doći. Rijeka je u situaciji da može krenuti s nadogradnjom za iduću sezonu. Imaju drugo mjesto, ne mogu biti treći, ne mogu biti prvi i slijedi dodatna selekcija. Tko je zadovoljio, a tko nije, na kraju će odlučiti samo Matjaž Kek. Slaven Belupo trebao bi odigrati najbolje što zna jer je posljednja prilika da si osigura mir te da „trojac sa začelja“ ne postane „četverac sa začelja“.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.