Dobrobiti omega-3 masnih kiselina

Dobrobiti omega-3 masnih kiselina

Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni), riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.

Omega-3 masne kiseline su dugolančane masne kiseline koje se često opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje. Prije svega štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.

Omega-3 masne kiseline su: alfa-linolenske kiseline (ALA), eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). No, organizam može profitirati od unosa omega-3 masnih kiselina samo ako one završe u tkivima, što ovisi o unosu omega-6 masnih kiselina i bioraspoloživosti prehrambenih izvora omega-3 masnih kiselina. Smatra se da omjer omega-6 i omega-3 ne bi trebao biti veći od 5:1 u korist omega-6, a poznato je da u suvremenoj prehrani taj omjer doseže i do 12:1. Važno je znati da metabolizmom omega-6 masnih kiselina nastaju snažni upalni procesi, dok omega-3 masne kiseline imaju upravo suprotno, protuupalno djelovanje.

Upravo to snažno protuuplano djelovanje pomaže i pri sportskoj aktivnosti. Nakon napora, u mišićima dolazi do miskroskopskih poderotina u mišiću, a upravo protupalna svojstva omega-3 masnih kiselina pomažu u bržem oporavku. Osim toga, povećavaju sintezu proteina – proces u kojem se proteini koje konzumiramo, pretvaraju u proteine u mišićnom tkivu. Također pomažu kod smanjenja boli pri upali mišića, povećavaju dotok krvi i kisika u mišiće, te mogu pomoći pri gubljenju viška masnih naslaga.

Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni), riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi. Dodaci prehrani koji sadrže pročišćeno i koncentrirano riblje ulje također su vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina. Ukoliko ne jedete dovoljno ovih namirnica, posegnite za dodacima prehrani, ali pazite na omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.