Sandra Paović i Zoran Talić najuspješniji sportaši s invaliditetom

Sandra Paović i Zoran Talić najuspješniji sportaši s invaliditetom

Dodijeljene su nagrade najuspješnijim hrvatskim paraolimpijcima...

Zoran Talić/Getty Images

Sportaši s invaliditetom, pod ingerencijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, u 2014. godini nastupili su na 56 međunarodnih natjecanja od kojih su naznačajniji nastupi na zimskim paraolimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima te europskim i svjetskim kupovima.

Proteklu je godinu obilježio nastup hrvatskih paraolimpijaca na zimskim paraolimpijskim igrama u ruskom Sočiju, gdje je nastupilo dvoje hrvatskih sportaša u alpskom skijanju. Dino Sokolović u kategoriji sjedećih sportaša u disciplinama slalom, veleslalom (12. mjesto), super veleslalom i super kombinacija te Damir Mizdrak u kategoriji slijepih i slabovidnih sportaša u disciplinama slalom (11. mjesto) i veleslalom (14. mjesto).

Ukupno je na svim međunarodnim natjecanjima u 2014. godini, pod ingerencijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osvojeno 159 medalja: 65 zlatnih, 43 srebrnih i 51 brončana. U 2014. godini na europskim i svjetskim prvenstvima te europskim i svjetskim kupovima osvojeno je ukupno 43 medalje: 18 zlatnih, 7 srebrnih i 18 brončanih.

Medalje na europskim i svjetskim prvenstvima osvajane su u paraolimpijskim sportovima: atletici, stolnom tenisu, plivanju i streljaštvu te u neparaolimpijskim sportovima – u kuglanju za slijepe i slabovidne, taekwondou, karateu, šahu, sportskom ribolovu.

Na europskom i svjetskom kupu u 2014. godini osvojene su medalje u alpskom skijanju i košarci u kolicima. Hrvatski paraolimpijski odbor, nadalje, provodi aktivnosti u 18 paraolimpijskih sportova od ukupno 27 sportova koji se nalaze na programu ljetnih i zimskih paraolimpijskih igara.

Hrvatski paraolimpijski odbor u suradnji s 12 nacionalnih sportskih saveza, kao priređivača, podržao je organizaciju 19 državnih prvenstava i sportsko rekreativnih igara Državne razine u 15 sportova na kojima je nastupilo oko 1.000 sportaša s invaliditetom.

Priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom:

MARKO TURKOVIĆ – rođen 1994. godine, član je Boćarskog kluba osoba s invaliditetom „Marijan Dobrinčić“ iz Velike Gorice. Na prvenstvu Hrvatske 2014. godine osvojio je 3. mjesto, dok je na Kupu Hrvatske u 2014. godine osvojio 1. mjesto u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na Otvorenom prvenstvu Grada Zagreba zaslužio je treću poziciju.

PAULA NOVINA – rođena 4. prosinca 2003. godine; članica je Plivačkog kluba Natator iz Zagreba. U 2014. godina Paula je uspješno nastupila kako na regionalnim, tako i državnim natjecanjima, gdje je ostvarila zapažene rezultate, osvojivši niz medalja. Na međunarodnom plivačkom mitingu u Bresciji postigla je u svojim disciplinama osobne rekorde u 50-metarskom bazenu.

Priznanje za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom primio je Novi list, koji je u 2014. godini prvi puta uveo Priznanje za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom te je dodijelio posebnu plaketu Mateu Miletiću, plivaču Plivačkog kluba „Forca“. Na taj su način promovirani i svi ostali mladi sportaši s invaliditetom, a samim time su dobili i otvoreni medijski prostor. To je dokaz da Novi list mlade sportaše s invaliditetom shvaća kao istinske sportaše, pobjednike koji osvajaju medijski prostor u njihovim izdanjima.

Nagradu Hrvatskog paraolimpijskog odbora za suorganizaciju manifestacije obilježavanja 50 godina HPO-a zaslužili su Grad Rijeka i organizacija Humane zvijezde Hrvatske.

Priznanje za dugogodišnji uspješan rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su redom:

FRANJO BIČANIĆ (1947, Vladislavci) – u sport slijepih i slabovidnih u Osijeku uključuje se 1965. godine; trenirao je atletiku, goalball, kuglanje i šah, a sudionik je i osvajač medalja na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Kao član goalball ekipe nekoliko puta u razdoblju od 1965. – 1981. godine osvaja naslov prvaka Hrvatske.

Za reprezentaciju Hrvatske prvi put nastupa 1997. godine u Bratislavi na međunarodnom natjecanju u konkurenciji parova, gdje osvaja 3. mjesto. Godine 2000. nastupa na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe. Šest godina kasnije izabran je za člana Izvršnog odbora Športske udruge slijepih Svjetlost, gdje i danas aktivno radi. Ove godine obilježit će 50 godina djelovanja u sportu osoba s invaliditetom.

Druga je nagrada pripala Zagrepčaninu Želimiru Gulašu, koji se sportom počeo baviti 1984. godine; u to doba postaje voditeljem sportske sekcije „Društva distrofičara i tjelesnih invalida Grada Zagreba“. Istovremeno se uključuje i u rad Zagrebačkog športskog saveza invalida, gdje postaje član predsjedništva.

Sudjeluje u osnivanju „Sportskog društva paraplegičara Zagreb“ te sustavno radi na mobilizaciji i uključivanju što većeg broja osoba s invaliditetom u sustav sporta i sportske rekreacije putem raznih radionica i predavanja. Pomaže u osnivanju mnogobrojnih klubova i udruga osoba s invaliditetom na području Grada Zagreba i šire.

30 godina rada u sportu i sportskim organizacijama za osobe s invaliditetom posvetio je razvoju sporta osoba s invaliditetom te pomaganju i animiranju osoba s invaliditetom da se u što većem broju aktivnije uključe u sport i sportsku rekreaciju kako bi podigli kvalitetu života.

ZORAN STOJANOVIĆ – rođen je 1. veljače 1959. godine u bosanskohercegovačkim Brđanima. Kao plivač sudjelovao je na Paraolimpijskim igrama u New Yorku 1984. i Barceloni 1992. godine. Predstavljao je Hrvatsku na Mediteranskim igrama 1993. godine u Francuskoj te na mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima.

Kao reprezentativac u sjedećoj odbojci sudjelovao je na Paraolimpijskim igrama u New Yorku, osvojivši 5. mjesto te na Paraolimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, gdje je osvojio 4. mjesto. Cijeli svoj život posvetio je sportu, osim plivanja i sjedeće odbojke igrao je i stolni tenis. Ukupno je osvojio preko 120 medalja. Kao član i tajnik Sportskog društva invalida HRABRI organizira velik broj turnira pod nazivom „Prijateljstvo“ u sjedećoj odbojci, plivanju, stolnom tenisu i streljaštvu.

Priznanje za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima dobio je Luka Baković (Taekwondo klub ‘Galeb’ Split), koji se diči osvojenim zlatnim kolajnama na prvenstvu u kategoriji Open M do 75 kg u Moskvi i Europskom prvenstvu u kategoriji Open M do 75 kg (Turska). Rođen je 3. prosinca 1997. u Splitu, a taekwondo počinje trenirati 2008. u klubu Galeb (trener Mladen Tomić).

Nastupa i u konkurenciji sportaša bez invaliditeta. Ove godine osvojio je 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske, prvo mjesto na turnirima Livno open i Josip Jović open te 2. mjesto na Dalmacija kupu. U ParaTaekwondou ove je godine postao svjetski i europski prvak u klasifikaciji open – 75kg i nastupio na IWAS-ovim svjetskim igrama mladih, osvojivši prvo mjesto.

Najuspješnija sportašica u kategoriji neolimpijskih sportova jest Petra Deša (Sportski klub slijepih ‘Zagreb’); zlatna medalja pojedinačno – 2×120 hitaca kategorija B1 i pojedinačno 1×120 hitaca na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju, Tomaszow Mazowiecki, Poljska. Članica je Sportskog kluba slijepih „Zagreb“, debitirala je u reprezentaciji 2005.godine na IBSA EP u Rijeci. Višestruka je osvajačica medalja na IBSA europskim i svjetskim prvenstvima u kuglanju za slijepe i slabovidne u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Prvu pojedinačnu medalju osvojila je na SP 2007. (srebro) a prvu zlatnu medalju na EP 2012. Na Europskom prvenstvu 2014. uz pojedinačnu zlatnu medalju osvojila je i zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji i u konkurenciji parova.

Priznanje “najuspješniji sportski djelatnik” otišlo je u ruke Milere Šikoronja Ivanćina, čiji se uspješan i kvalitetan rad kao glavne trenerice stolnosteniske reprezenatcije nastavio i u 2014. godini. Osvojila je zlatnu medalju u pojedinačnoj te brončanu u ekipnoj konkurenciji na ITTF Svjetskome prvenstvu u 2014, uz niz medalja s međunarodnih natjecanja.

Dobitnici priznanja za najuspješniju ekipu sportaša s invaliditetom jesu ženska stolnoteniska ekipa; osvojile su brončanu medalju na ITTF SP-u u Kini, a sastav su činile: Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić. Obje su članice stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom „NEC“ Split. Uz stručno vodstvo glavne trenerice Mirele Šikorenje i izbornika reprezentacije Emila Gubice uz osvajanje brončane medalje na Svjetskome prvenstvu 2014. godine, Anđela i Helena imale su i niz izuzetno uspješnih nastupa na jakim međunarodnim turnirima u Italiji, Sloveniji i Španjolskoj gdje su osvojile dvije zlatne medalje i jednu brončanu u ekipnoj konkurenciji. Godine 2013. Anđela i Helena osvojile su u ekipnoj konkurenciji prvenstvo Europe.

Najuspješnija sportašica s invaliditetom jest Sandra Paović, članica stolnoteniskog kluba za osobe s invaliditetom “URIHO”, Zagreb. Nakon osvajanja zlatne medalje na međunarodnim turnirima Otvorenom prvenstvu Slovenije i Mađarske te brončane medalje na Otvorenom prvenstvu Španjolske i Italije izuzetno uspješnu godinu okrunila je i s osvajanjem zlatne medalje pojedinačno na ITTF Svjetskome prvenstvu održanom u Pekingu, Kina. Sandra je proglašena od strane Svjetske stolnoteniske federacije za najuspješniju sportašicu s invaliditetom u 2014. godini. Također u 2014. godini dobitnica je i najvišeg državnog priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta „Državne nagrade za sport – Franjo Bučar“.

U konkurenciji najuspješnijih sportaša s invaliditetom prevagu je odnio atletičar Zoran Talić, kojemu je “presudila” zlatna medalja u skoku u dalj na IPC Europskom prvenstvu u Swanseu (Wales). Zoran Talić član je Atletskog kluba za osobe s invaliditetom Agram, Zagreb. Osvajač je srebrne medalje u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. Višestruki je Državni prvak i rekorder u disciplini skok u dalj, a na INAS Europskom prvenstvu u 2014. osvojio je zlatnu medalju u skoku u vis i srebrnu medalju u skoku u dalj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.