Dopredsjednik HNS-a otkrio razlog zbog kojega se ne igra u Splitu

Dopredsjednik HNS-a otkrio razlog zbog kojega se ne igra u Splitu

Dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović otkrio je zašto kvalifikacijska utakmica protiv Italije nije dodijeljena Splitu...

Zoran Cvrk i Damir Vrbanović/www.hns-cff.hr/Drago Sopta

Nije trebalo (pre)dugo čekati da se iz vrhuške Hrvatskog nogometnog saveza službeno oglase po pitanju odigravanja kvalifikacijske utakmice kontra Italije. Domaćinstvo je, naime, nauštrb Poljudske ljepotice, iznova pripalo Maksimiru, što je snažno naljutilo čelnike Hajduka i splitskog Županijskog nogometnog saveza.

Prvi operativac krovne kuće hrvatskog nogometa Damir Vrbanović ponudio je zanimljiv razlog novom HNS-ovu ignoriranju Splita. “Nemamo ništa protiv Splita, u pitanju nije nikakva osveta, jer radi se o nogometnom gradu koji je takvo jedno domaćinstvo svakako zaslužio”, počeo je Vrbanović.

“Ipak, Odbor za hitnost morao je odvagnuti između navijačke atmosfere i sigurnosnih aspekata te je jednoglasno utakmicu dodijelio Zagrebu, ponajviše zbog uvježbanosti zagrebačke policije, a sve u nadi da će nakon rigoroznih kontrola susret biti normalno priveden kraju”, istaknuo je dopredsjednik HNS-a.

U razgovoru za Jutarnji Vrbanović je govorio i o problemu s huliganizmom koji je na hrvatskim terenima, ali i u reprezentativnim akcijama, još uvijek itekako prisutan.

“Hrvatski nogometni savez s policijom ima izuzetno dobar odnos, oni su naši partneri i svjesni su što znači huliganizam. Drugi je par rukava što je hrvatska država zaspala u kontroli koja je prešla sve granice pa moramo svjedočiti sačekušama na autocestama i groznom ponašanju na tribinama. Treba nam prije svega efikasno pravosuđe jer kada bi ono funkcioniralo, iščezao bi i problem s huliganima. Država je jako dobro svjesna zbog čega je došlo do ove lakrdije, zna tko su kolovođe, a tko vinovnici no sveudilj se pravi ‘grbava’. Država ima alate za rješenje toga problema, ali nije ih briga što huligani konstantno maltretiraju hrvatski nogomet”, rekao je, spomenuvši i engleski primjer borbe sa sličnim problemima.

Ponovivši kako je Split definitivno “zaslužio reprezentaciju”, Vrbanović je obećao kako će se na Poljudu u dogledno vrijeme sigurno odviti jedna službena utakmica kockastih, a osvrnuo se i na položaj koji hrvatski nogomet ima u Fifi i Uefi.

“HNS nema pravo igrati se sa sudbinom hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskog nogometa u cjelini. Moramo se brinuti da stvari ne krenu naopako, a snažnu kontrolu traži i Uefa u kojoj smo jako ‘popularni’, pogotovo nakon izgreda u Italiji. Na San Siru smo dobili prvi žuti karton, a druga bi slična situacija sigurno značila i isključujući crveni. Prekid bi, dakle, značio – smrt. Ne znam kada će reprezentacija doputovati u Split, ali ponovit ću da u pitanju nije nikakva odmazda ili revanšizam, već samo sigurnost. Bilo bi suludo u ovom trenutku dodijeliti utakmicu Splitu, posebno s obzirom na napete odnose s dijelom Hajdukovih navijača i samim Hajdukom”, zaključio je drugi čovjek HNS-a.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.