''Dražen je bio veliki strijelac, brz i ničega se nije bojao. Nije se bojao šutirati, nije se bojao trenutka… Ničeg se nije bojao.''

DRAŽEN PETROVIĆ: Netsi odali počast košarkaškom Mozartu

DRAŽEN PETROVIĆ: Netsi odali počast košarkaškom Mozartu

Dražen Petrović nba.com/nets

”Umro je čovjek, ali rodio se mit.”

Tijekom cijele ove godine Netsi obilježavaju 50 godina svoje povijesti (50 Years of Nets History). Tom prilikom prisjećaju se svih velikih igrača koji su sudjelovali u njihovom djelovanju kroz svih pet desetljeća postojanja. Prije par dana, 15. veljače, Netsi su se prisjetili 90-ih, čije zaštitno lice je naš Dražen Petrović.

Poster u spomen na 90-e godine Netsa; Dražen Petrović
screenshot instagram.com/brooklynnets/

Dražen je bio jedan od prvih ‘stranaca’ koji je došao u NBA. U dvije i pol sezone provedene s Netsima, prosječno je ubacivao 19.5 poena po utakmici uz 44% uspješnosti šuta za tri. Godine 1993., zajedno s suigračem Colemanom, bio je imenovan u All-NBA Third Team, što je bila prva takva čast za igrače Netsa nakon 10 godina i Bucka Williamsa.

Nažalost, njegova kratka ali uspješna karijera bila je prekinuta 7. lipnja 1993. godine, u automobilskoj nesreći kod Ingolstadta. Hrvatska, Europa pa čak i svijet izgubili su jednu od najvećih sportskih osobnosti onog vremena. Iste godine Netsi su umirovili njegov dres s brojem #3, a 2002. posthumno je bio uvršten u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Isto tako, 2013. godine, izabran je od strane igrača za najboljeg košarkaša Europe u povijesti.

”Svoju si dobrotu ostavija svima, nekoj novoj dici igru s Baldekina.”

Dražen Petrović bio je osoba, statua, živuća legenda, koja je svojom osobnošću i sportskim darom natjerala mnoge da mu odaju priznanje. Ujedno ga se smatra osobom koja je postavila temelje za sve strance u NBA ligi. Evo što najveći misle o njemu:

Lebron James: ”Dražen je bio veliki strijelac, brz i ničega se nije bojao. Nije se bojao šutirati, nije se bojao trenutka… Ničeg se nije bojao.”

Reggie Miller: ”Možda se sad malo hvalim, ali smatram se najboljim šuterom svih vremena. No, jedan je ipak bio bolji od mene. Išao mi je na živce jer ga nisam mogao razumjeti što govori. To je pokojni Dražen Petrović. Ako sam nekog htio zadaviti, to je bio Dražen. On je bio moj najveći neprijatelj, nisam ga moga podnijeti. No, kad ga se sjetim danas moram priznati da je to najveći šuter kojeg sam ikad vidio. ”

Stojko Vranković: ”Dražen, on je vjerovao u nemoguće, a i puno puta je dokazao da se to nemoguće može savladati.”

Život leti kapetane…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.