Drmić, Gavranović, Sušić… Predstavljamo Hrvate koji će u Brazilu nastupiti za druge reprezentacije

Drmić, Gavranović, Sušić… Predstavljamo Hrvate koji će u Brazilu nastupiti za druge reprezentacije

Nakon što su izbornici reprezentacija objavili konačne popise za Svjetsko prvenstvo, donosimo pregled igrača hrvatskih korijena koji će u Brazilu zaigrati pod drugim zastavama

Josip Drmić/Getty Images

Osim članova reprezentacije Nike Kovača, među sudionicima Svjetskog prvenstva u Brazilu, pronaći ćete još barem desetak igrača koji dobro barataju hrvatskim jezikom. Zbog toga smo pripremili kratki sažetak nogometaša hrvatskih korijena koji će na predstojećem Mundijalu nastupati u dresovima drugih reprezentacija…

Australija

Eugene Galeković (vratar, 33)

Karijeru je započeo u Chelsea Hajduku, klubu hrvatskih iseljenika iz Melbournea. Hrvatska mu je omiljeno mjesto za odmor. Otkrio je da s majkom uvijek razgovara na hrvatskom. Igrao je u Portugalu, a sada već sedam godina brani u Adelaide Unitedu

Matthew Špiranović (branič, 25)

Hrvatski su ga treneri skautirali još dok je bio član Nürnberga, no Špiranović je poručio da u obzir dolazi samo australski dres. Za „socceroose“ je nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu. U Brazilu bi mogao biti prvi izbor na poziciji stopera.

Ivan Franjić (branič, 26)

Nedavno je u intervjuu za australske medije priznao da je ponosan na hrvatske korijene te da će u Brazilu navijati i za našu reprezentaciju. Smatra da Hrvatska na SP-u može otići „jako daleko“. Igra u Brisbaneu, a u australskom je kadru od 2012.

Dario Vidošić (veznjak, 27)

Rođen je u Osijeku 1987. i već godinu dana kasnije odselio u Australiju s ocem Radom koji je također bio profesionalni nogometaš, a sada je pomoćni trener u FC Sydneyu. Majka Jasna je Vukovarka. Igrao je u Bundesligi, a svojevremeno ga je htio dovesti Hajduk.

Mark Bresciano (veznjak, 34)

Otac mu je Talijan iz Lombardije, a majka iz mjestašca Antonci pokraj Poreča. Bresciano najmanje jednom godišnje dolazi u posjet rodbini u Istri. Bio je jedan od najzaslužnijih što je Australija na SP-u 2006. preko Hrvatske prošla u drugi krug…

Oliver Bozanić (veznjak, 25)

Njegov je otac Vic također bio australski reprezentativac. Prve nogometne korake napravio je u Sydneyju, da bi mu 2007. ugovor otkupio Reading i slao ga na posudbe. Lani je otišao u švicarski Luzern, gdje je u protekloj sezoni zabio sedam golova.

Mile Jedinak (veznjak, 29)

Malo je nedostajalo da završi u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Prije deset godina bio je na probi u Varteksu, no Varaždinci ga ipak nisu angažirali. Putešestvije su ga kasnije odvele u Tursku (Gençlerbirligi) i Englesku (Crystal Palace). Danas je kapetan australske reprezentacije.

Mile Jedinak/Getty Images

Mile Jedinak/Getty Images

Švicarska

Mario Gavranović (napadač, 24)

Kada je Hrvatskoj u prijateljskoj utakmici na Poljudu zabio dva pogotka, nije htio slaviti. HNS ga je zvao, no švicarski izbornik Ottmar Hitzfeld bio je brži. Gavranović se za Švicarsku odlučio jer je tamo bila slabija konkurencija za mjesto u prvih 11.

Josip Drmić (napadač, 21)

Hrvati su ga upoznali iz prve ruke, kada im je u prijateljskoj utakmici početkom ožujka spakirao dva pogotka. Drmić kaže da mu je žao što nije imao priliku nastupiti za „vatrene“ i priznaje da će u njemu uvijek kucati dva srca, hrvatsko i švicarsko.

Bosna i Hercegovina

Tino-Sven Sušić (veznjak, 22)

Izbornik Safet Sušić novinarima je u šali objasnio da je nećaka pozvao „zbog prezimena“. Talentiranom hajdukovcu majka Irena je Hrvatica, ali još se lani izjasnio da želi igrati samo za BiH. Debitirao je u ožujku protiv Egipta u Innsbrucku.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.