Druga strana SP-a: Milijun Brazilaca sudjelovalo u prosvjedima diljem države

Druga strana SP-a: Milijun Brazilaca sudjelovalo u prosvjedima diljem države

Brazilci su i ovoga puta prosvjedovali protiv činjenice da se na organizaciju Sjvetskog prvenstva utrošilo 11 milijardi dolara, dok zdravstvo, školstvo i ostale bitne stavke društva propadaju

Getty Images

Prema procjenama britanskog Telegrapha oko milijun Brazilaca u sto gradova sudjelovalo je u najvećem protuvladinom prosvjedu. Brazilci su i ovoga puta prosvjedovali protiv činjenice da se na organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva utrošilo 11 milijardi dolara, dok zdravstvo, školstvo i ostale ključne  stavke društva propadaju.  Prosvjednici su i ovoga puta naišli na brzi odgovor policije koja je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Novinari su u Rio de Janeiru snimili čovjeka koji se identificirao kao policajac i nakon upozorenja pred 200 prosvjednika u okrugu stadiona Marcana, dva hica ispalio u zrak.

Pedro Dantas, glasnogovornik agencije koja nadzire sve sigurnosne službe u Riju, izjavio je da ne želi komentirati ništa dok ne vidi video snimku incidenta ustvrdivši da prema informacijama nitko nije stradao zbog djelovanja policije i snaga osiguranja.

Policija je uoči utakmice Argentine i Bosne i Hercegovine zvučnim udarima i suzavcem rastjerala oko 200 prosvjednika oko stadiona.

– Ovo je policijska brutalnost koju smo imali prilike vidjeti tijekom prošle godine i zato moramo nastaviti s prosvjedima, rekla je  Karen Rodrigues, 23-godišnja studentica koja je bila dio skupine koja je prosvjedovala oko stadiona Maracana.

Prosvjedi nisu zaobišli ni Sao Paulo gdje je jedan prosvjednik smrtno stradao nakon što se automobil zabio u prosvjednu kolonu.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.