ECA: Povećanje broja sudionika SP-a nije dobar potez

ECA: Povećanje broja sudionika SP-a nije dobar potez

Stigli su prvi komentari na Fifin prijedlog povećanja broja sudionika SP-a.

Foto: facebook.com/asmonaco

Europska organizacija nogometnih klubova (ECA) upozorila je članove krovne svjetske nogometne organizacije (FIFA) kako ne bi trebali ignorirati mišljenja drugih u donošenju bitnih odluka, nakon što je Izvršni odbor Fife objavio kako ozbiljno razmišlja o povećanju broja sudionika svjetskog prvenstva od 2026. godine.

Predstavnici ECA-e kazali su kako “više ne žele biti ignorirani”, a tvrde kako bi potez povećanja reprezentacija na svjetskoj smotri s trenutačne 32 na 40 momčadi (što osobito odgovara selekcijama iz Azije i Afrike) bio značajan ‘skok’ što se tiče i samog broja mečeva (bilo bi ih 96) te produženja turnira za još najmanje jedan tjedan u situaciji kad prvenstvo već sada traje čak 31 dan.

ECA tvrdi kako je FIFA prijedlog poslala Kongresu bez ikakvih prethodnih konzultacija. “Prijedlog da se poveća broj sudioika SP-a prije dogovora s klubovima, a znajući koliki će to utjecaj imati na profesionalne lige i klubove, dokaz je da predložene reforme nisu primjerene standardima nove i moderne međunarodne nogometne organizacije. ECA vjeruje kako bi takva odluka samo dovela do povećanja tenzija i frustracija između organizacija i vlasnika klubova i igrača, ali i svih uključenih u nogometni biznis”, piše u priopćenju organizacije koja okuplja 220 članica.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.