Oproštaj Eduarda: Posljednjih godina bio sam lišen pravednog tretmana

Oproštaj Eduarda: Posljednjih godina bio sam lišen pravednog tretmana

Gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, napisao je Eduardo u priopćenju

Eduardo na utakmici protiv Kameruna, posljednjoj u hrvatskom dresu/Getty Images

Eduardo Alves Da Silva oprostio se od hrvatske reprezentacije nakon 64 nastupa i 29 pogodaka, dovoljnih za drugo mjesto na “vječnoj ljestvici” najboljih strijelaca hrvatske reprezentacije.

Eduardovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

izvješćujem da ubuduće ne namjeravam nastupati za A reprezentaciju.

U A reprezentaciju bio sam pozvan 64 puta u posljednjih deset godina, računajući od mojeg prvog nastupa za hrvatsku vrstu protiv reprezentacije Irske u Dublinu 2004. Za reprezentaciju sam dao 29 golova. To znači da sam od sada aktivnih igrača najbolji strijelac reprezentacije i ujedno u povijesti reprezentacije drugi po učinkovitosti.

S velikim sam ponosom i zadovoljstvom nastupao u dresu hrvatske reprezentacije i predstavljao hrvatski nogomet širom svijeta. Nastojao sam maksimalnim angažmanom opravdati povjerenje izbornika.

Jednako tako bilo mi je važno opravdati povjerenje koje su mi dali naši navijači, kojima se osobito zahvaljujem.

U reprezentaciji sam među igračima, trenerima i brojnim drugim ljudima (medicinskom službom, tehničkom službom, ekonomima i drugima) koji su itekako, svaki na svoj način, važni za njezin rad, stekao brojne prijatelje.

Stekao sam i veliko profesionalno iskustvo. Svima se njima zahvaljujem.

Zahvaljujem i svim prijašnjim izbornicima na povjerenju koje su mi ukazali i na proširenju mojih profesionalnih znanja i sposobnosti.

Nastupe za hrvatsku reprezentaciju pamtit ću samo po lijepom.

Ne mogu ipak ne reći da nije bilo teških, a za mene osobno u posljednjih nekoliko godina i vrlo gorkih, grubih trenutaka. Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga bio lišen poštenog i pravednog tretmana.

Taj utjecaj, prema mojem mišljenju imao je za posljedicu i smanjenje ukupnog dometa reprezentacije tj. nesumnjivo je doprinio da rezultati reprezentacije nisu bili onakvi kakvi su zaista mogli biti.

Sa željom da reprezentacija ubuduće postiže bolje uspjehe,

Eduardo Alves Da Silva”

Nastup protiv Kameruna na Svjetskom prvenstvu ostat će tako posljednji u reprezentativnoj karijeri Eduarda koji je debitirao protiv Irske 16. studenoga 2004., dok je svoj prvijenac zabio u prijateljskom susretu protiv Hong Konga 1. veljače 2006. godine.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje Eduardu na značajnom doprinosu u dresu hrvatske reprezentacije. Svojim angažmanom, ponašanjem i pogocima opravdao je povjerenje Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatskih izbornika te tako na najbolji način iskoristio priliku da dobivanjem hrvatske putovnice postane i hrvatski reprezentativac.

Eduardova karijera dobar je primjer uspješne naturalizacije i integracije u reprezentaciju jer je Eduardo od strane trenera, suigrača i navijača bio sjajno prihvaćen, svojim je reprezentativnim doprinosom to povjerenje opravdao, a on je, kao što je i sam naglasio, kroz reprezentaciju “stekao veliko profesionalno iskustvo” te je “proširio profesionalna znanja i sposobnosti.”

Hrvatski nogometni savez ovim putem Eduardu želi puno sreće, zdravlja, uspjeha i golova u nastavku klupske karijere.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.