EP Atletika: Njemačka slavlja u visu i dalju, poljska na 400 i 800 metara, a štafete Belgije i Poljske najbolje

EP Atletika: Njemačka slavlja u visu i dalju, poljska na 400 i 800 metara, a štafete Belgije i Poljske najbolje

Još jedan odličan dan je za nama.

Foto: Wyborcza.pl/

Završen je i pretposljednji dan Europskog prvenstva u atletici u kojemu je podijeljeno osam kompleta odličja.

Za početak dana Poljakinja Justyna Swiety-Ersetic osvojila je zlatnu medalju u utrci na 400 metara s vremenom 50,41, što je ujedno i najbolji rezultat ove sezone u Europi. Srebro i broncu su osvojile Maria Belibasaki iz Grčke i Lisanne de Witte iz Nizozemske, obje s nacionalnim rekordima.

Nastavilo se s utrkom na 800 metara, u kojoj je još jedan Poljak osvojio zlato. Riječ je o Adamu Kszczotu, koji je s vremenom 1:44,59 postavio svoj rekord sezone i obranio zlato. Šveđanin Andreas Kramer je s nacionalnim rekordom od 1:45,03 došao do srebra, a broncu je osvojio Francuz Bosse.

A naslov je obranila i Dina Asher-Smith. Britanka je s vodećim rezultatom u svijetu ovoga trenutka, od 21,89, osvojila zlato na utrci 200 metara. Srebrom se okitila, s rezultatom sezone od 22,14, Dafne Schippers, dok je druga Nizozemka Jamile Samuel s osobnim rekordom od 22,37 osvojila broncu.

Senzacionalno zlato u skoku u vis osvojio je domaći predstavnik Mateusz Przybylko, koji je svaku visinu preskočio iz prve i s osobnim rekordom od 2,35 metara suvereno osvojio natjecanje. Srebro je pripalo Bjelorusu Nedasekau, a bronca Rusu Ilyji Ivanyuku s osobnim rekordima od 2,33 i 2,31 metra.

Još jedno njemačko zlato osigurala je Malaika Mihambo, koja je skočila 6,75 metara u skoku u dalj i osvojila prvo mjesto ispred Ukrajinke Bekh i Britanke Share Proctor. Naravno, sve ovo bilo bi izmijenjeno da je nastupila Ivana Španović, koja je nekoliko sati prije finala objavila na svom Facebook profilu da propušta finale zbog ozljede.

Norveška braća Ingebrigtsen, Jakob i Henrik, osvojila su zlato i srebro u utrci na 5 000 metara. Norvežani su bili bolji od brončanog Francuza Amdounija, a Jakob je tako nakon zlata na 1 500 metara, srušio europski U20 rekord i u ovoj disciplini.

Za kraj dana ostale su i dvije štafete. Onu mušku na 4×400 metara osvojila je Belgija s tri brata Borlee, Dylanom, Jonathanom i Kevinom te Jonathanom Sacoorom i to s vodećim rezultatom Europe od 2:59,47 ispred Velike Britanije i Španjolske, dok je žensku štafetu na 4×400 metara osvojila Poljska u sastavu Holub-Kowalik, Baumgart-Witan, Wyciszkiewicz Swiety-Ersetic, ispred Francuske i Velike Britanije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.