EP Atletika: Senzacija za kraj! Šveđanin Duplantis očarao svijet i nestvarnim skokom s motkom došao na korak do svjetskog rekorda!

EP Atletika: Senzacija za kraj! Šveđanin Duplantis očarao svijet i nestvarnim skokom s motkom došao na korak do svjetskog rekorda!

Kakav kraj natjecanja u Berlinu.

Foto: Twitter.com / BBC

Završen je i posljednji, šesti dan Europskog prvenstva u atletici, u kojemu smo vidjeli i posljednjih osam finala.

Dan su otvorile finalistice na 1 500 metara, a slavila je Laura Muir, Britanka koja je vodila od samog početka utrke. S vremenom 4:02,32 bila je brža od srebrne Poljakinje Sofije Ennaoui, dok je britansko slavlje upotpunila Weightman i uzela broncu.

Sifan Hassan obranila je naslov utrke na 5 000 metara s rekordom europskih prvenstava od 14:46,12 ispred srebrne Britanke McColgan i brončane braniteljice naslova Can, dok je Izraelka Salpeter pogriješila misleći da je utrka završila nakon 4 600 metara pa je završila kao četvrta, a ne drugoplasirana s nacionalnim rekordom od 15:01,00.

Rekord europskih prvenstava ostvarila je i legendarna Poljakinja Anita Wlodarczyk u bacanju kladiva. Bacila ga je na 78,94 metara te pobijedila ispred Francuskinje Tavernier s nacionalnim rekordom od 74,78 metara. Broncu je osvojila još jedna poljska predstavnica, Joanna Fiodorow sa 74 metra.

Još jednu obranu zlata vidjeli smo na utrci 3 000 metara s preprekama u kojoj je Gesa-Felicitas Krause s 9:19,80 osvojila zlato s rekordom sezone. Srebrom se okitila Fabienne Schlumpf iz Švicarske, a broncom Norvežanka Grovdal.

Portugalac Nelson Evora došao je do novog zlata sa skočenih 17,10 metara u troskoku te s rezultatom sezone bio bolji od Azerbajdžanca Copella i Grka Tsiamisa.

Priču dana, a vjerojatno i cijelog Europskog prvenstva, gledali smo u skoku s motkom gdje je cijeli svijet šokirao Šveđanin Armand Duplantis. On je s nevjerojatnih preskočenih 6,05 metara srušio svjetski juniorski rekord i europski rekord na otvorenom te osvojio zlato sa svega 18 godina. Rus Morgunov sa šest metara te Francuz Lavillenie s 5,95 metara osvojili su srebro i broncu. Šveđanin je time srušio švedski rekord za čudesnih 12 centimetara te se približio svjetskom rekordu na samo 11 centimetara.

Za kraj natjecanja vidjeli smo dvije štafete na 4×100 metara. Kod trkačica zlato je pripalo Velikoj Britaniji s vodećim rezultatom svijeta od 41,88, ispred Nizozemske s Dafne Schippers i Njemačke, dok su i Britanci osvojili zlato svoje štafete, ispred Turske i Nizozemske.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.