EP Plivanje: Lesaffre naslijedila Hosszu, Sjostrom u 14 minuta do dva finala, štafete Francuske i Rusije najbolje

EP Plivanje: Lesaffre naslijedila Hosszu, Sjostrom u 14 minuta do dva finala, štafete Francuske i Rusije najbolje

Završen je prvi dan Europskog prvenstva.

Foto: Expressen.se

Na Tollcross Swimming Centre završen je prvi dan natjecanja 34. Europskog prvenstva u plivanju, koje se održava u škotskom Glasgowu.

Prvu finalnu utrku odradile su plivačice na disciplini 400 metara mješovito u kojoj je zlato pripalo 23-godišnjoj francuskinji Fantine Lesaffre. U izostanku Katinke Hosszu, koja je odlučila preskočiti ovu disciplinu, Francuskinja je osvojila zlato s vremenom 4:03,66. Srebrnim odličjem okitila se Talijanka Ilaria Cusinato s 88 stotinki zaostatka, a Hannah Miley za domaću reprezentaciju osvojila je broncu.

Zatim su uslijedili i plivači i to na utrci 400 metara slobodno. Zlatnu medalju, pomalo neočekivano, osvojio je Ukrajinac Mykhaylo Romanchuk s vremenom 3:45,18. Nadolazeća nada europskog plivanja, Norvežanin Henrik Christiansen osvojio je srebro s ogromnih 1,89 sekundi zaostatka, dok je Nijemcu Muehlleitneru pripala bronca.

Senzaciju dana priredila je ženska štafeta Francuske, koja je osvojila zlato u utrci na 4×100 metara slobodno u sastavu Marie Wattel, Charlotte Bonnet, Margaux Fabre i Beryl Gastaldello. S vremenom 3:34,65 bile su brže od favoriziranih braniteljica naslova Nizozemki, koje su ostale iza njih za 12 stotinki. Broncu je osvojila Danska, na čelu s Blume.

Štafetu 4×100 metara slobodno za muškarce osvojili su Evgeny Rylov, Danila Izotov, Vladimir Morozov i Kliment Kolesnikov za Rusiju s vremenom 3:12,23. Srebro je pripalo Talijanima, a bronca Poljacima.

Prvu polufinalnu utrku odradile su plivačice na 50 metara slobodno, a u finalu ćemo gledati samo elitu ženskog sprinta, jer su se u njega plasirale Sarah Sjostrom, Pernille Blume, Ranomi Kromowidjojo i Ruta Meilutyte. I na 50 metara leđno očekuje nas odlično finale, u kojemu ćemo gledati Ruse Kolesnikova i Morozova, Francuza Straviusa, ali i iznenađujuće najbržeg u polufinalu, Rumunja Glintu.

Nakon što je ušla u finale na 50 metara slobodno, Sjostrom se samo 14 minuta kasnije kao najbrža plasirala i u finale na 100 metara leptir s vremenom 56,66, a uz nju u finalu će biti i Di Liddo, Ntountounaki, Schmidtke, Chimrova, Bianchi, Hansson i Beckmann. Adam Peaty ponovno je dokazao da je apsolutni vladar discipline na 100 metara prsno te se kao prvi plasirao u finale. Uz njega i drugi Britanac Wilby izborio je finale, kao i Ckupkov, Scozzoli i Ćaba Silađi iz Srbije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.