EP Plivanje: Sjostrom, Efimova i Proud suvereni, Codia i Panzieri srušili rekorde europskih prvenstava

EP Plivanje: Sjostrom, Efimova i Proud suvereni, Codia i Panzieri srušili rekorde europskih prvenstava

Završeno je europsko plivačko prvenstvo.

Foto: Sarah Sjostrom / Facebook

Posljednji dan Europskog prvenstva u plivanju je iza nas, a u škotskom Glasgowu podijeljeno je i posljednjih devet kompleta odličja.

Dan je počeo s tri brze utrke na 50 metara. Zlato u konkurenciji 50 metara leptir za žene pripalo je najbržoj plivačici svijeta, Sarah Sjostrom, koja je tako osvojila svoje četvrto zlato u četiri finala u Glasgowu. S vremenom 25,16 pobijedila je Dankinju Beckmann na drugom i Belgijku Buys na trećem mjestu.

Benjamin Proud očekivano je osvojio zlato u utrci na 50 metara slobodno. S vremenom 21,34 bio je brži deset stotinki od Grka Gkolomeeva, dok je s 21,68 Talijan Vergani završio brončani. A u utrci 50 metara prsno za žene Ruskinja Yulia Efimova othrvala se pritisku Britanke Clark i pobijedila s vremenom 29,81. Bronca je ponovno otišla u Italiju, ovaj put za Ariannu Castiglioni.

Veliku senzaciju priredio je Piero Codia, iznenađujući pobjednik utrke na 100 metara leptir. S novim rekordom europskih prvenstava od 50,64 osvojio je zlato ispred Francuza Metelle i Britanca Guya. Još jedan rekord europskih prvenstava ostvarila je i jedna Talijanka. Riječ je o Margheriti Panzieri, koja je s 2:06,18 osvojila zlato u utrci na 200 metara leđno. Na drugom mjestu završila je Ustinova iz Rusije, a na trećem Burian iz Mađarske.

Uslijedile su dvije utrke na 400 metara. Onu mušku mješovitim stilom osvojio je Mađar Verraszto s vremenom 4:10,65, ispred Britanca Litchfielda i Španjolca Ponsa, a onu žensku slobodnim stilom Talijanka Quadarella s vremenom 4:03,35, ispred Mađarice Kesely i Britanke Hibbott.

Za kraj natjecanja uslijedile su i dvije štafete. Mušku na 4×100 metara mješovito s novim rekordom europskih prvenstava osvojila je Velika Britanija u vremenu 3:30,44. Time je bila brža od Rusije za 1,59 sekundi, dok je Njemačka osvojila broncu.

Prvenstvo je zaključeno zlatnom medaljom štafete 4×100 metara mješovito za plivačice Rusije, koje su bile bolje od srebrnih Dankinja i brončanih Britanki. Vrijeme pobjednica bilo je 3:54,22.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.