EP Plivanje: Svjetski rekordi Peatyja i Kolesnikova, Sjostrom u sat vremena osvojila dva zlata!

EP Plivanje: Svjetski rekordi Peatyja i Kolesnikova, Sjostrom u sat vremena osvojila dva zlata!

Odlične utrke drugog dana natjecanja su iza nas.

Foto: Aftonbladet.se

Drugi dan Europskog prvenstva u plivanju ponudio nam je čak šest finalnih utrka te tri polufinala.

U prvom finalu dana Talijanka Simona Quadarella osvojila je zlato u utrci na 800 metara slobodno s vremenom 8:16,35 te za više od pet sekundi iza sebe ostavila srebrnu Mađaricu Ajnu Kesely. Mlada 20-godišnja Ruskinja stigla je do iznenađujuće bronce.

Novi svjetski i europski rekord srušio je Britanac Adam Peaty, koji je u utrci na 100 metara prsno došao do zlata s nestvarnih 57,00. Time je za čak 1,54 sekunde ostavio iza sebe još jednog domaćeg predstavnika, James Wilbyja, dok je Anton Chupkov za Rusiju osvojio još jednu broncu.

Ruski plivač Kliment Kolesnikov s vremenom 24,00 srušio je svjetski i europski rekord te osvojio zlato u utrci na 50 metara leđno. 18-godišnjak je tako za 55 stotinki pobijedio Rumunja Glintu, najbržeg iz polufinala te brončanog Irca Shane Ryana, koji je šokirao Morozova i Straviusa.

Tada je uslijedila dominacija jedne plivačice, Šveđanke Sarah Sjostrom. Četvrtim rezultatom svih vremena, najbrža svjetska plivačica vremenom 56,13 obranila je naslov pobjednice na utrci od 100 metara leptir. Srebrom se okitila Ruskinja Chimrova, a broncom Talijanka Di Liddo. A svega 68 minute kasnije Sarah je osvojila još jedno zlato. Svjetska prvakinja srušila je olimpijsku pobjednicu i to za jednu jedinu stotinku u utrci na 50 metara slobodno. Rezultatom 23,74 postavila je novi rekord europskih prvenstava, na drugom mjestu ostala je Pernille Blume, dok se broncom morala zadovoljiti Ranomi Kromowidjojo iz Nizozemske.

Premijernu, kombiniranu štafetu 4×200 metara slobodno, za kraj dana osvojila je štafeta Njemačke u sastavu Jacob Heidtmann, Henning Muehlleitner, Reva Foos i Annika Bruhn s vremenom 7:28,43. U posljednjih 50 metara Nijemci su prestigli Rusiju, koja je osvojila srebro, dok je domaća Velika Britanija prestigla Mađarsku i uzela brončanu medalju.

U polufinalnim utrkama nije bilo većih iznenađenja. Na 100 metara prsno Yulia Efimova izborila je finale s rekordom europskih prvenstava i rezultatom 1:05,77, a uz nju finale će plivati i Vall Montero, Meilutyte, Hansson, O’Connor, Castiglioni, Garcia i Carraro.

Finale utrke na 200 metara leptir plivat će Kenderesi, Milak, Bromer, Guy, Shemberev, Croenen, Ivanov i Switkowski, dok će Davies, Fesikova, Jallow, Tchorz, Gastaldello, Baumrtova, Toussaint i Zofkova sutra plivati u finalu na 50 metara leđno.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.