EP šahistkinja: Prva pobjeda Valentine Golubenko

EP šahistkinja: Prva pobjeda Valentine Golubenko

Foto: Valentina Golubenko/Facebook

U 2. kolu 18. Pojedinačnog europskog prvenstva na kojem sudjeluju 144 šahistkinje iz 33 zemlje, jedina hrvatska predstavnica Valentina Golubenko pobijedila je Ruskinju Karinu Azimovu i tako kompenzirala neuspjeh na startu kad je poražena od 3. nositeljice Katerine Lagno.

Zanimljivo je da su već počeli izravni susreti favoritkinja za visok plasman, a neobično je što je na rasporedu bilo čak 12 velemajstorskih susreta. Zbog toga će, osim natjecanja za pobjednički pokal, vrlo zanimljive biti i borbe za plasman na sljedeće svjetsko prvenstvo na koje će otići 14 prvoplasiranih sudionica.

Francuskinja Sophie Milliet propustila je napraviti senzaciju u partiji s prvom nositeljicom Ukrajinkom Anom Muzičuk. U nadmoćnoj poziciji propustila je dobitnički nastavak i ponavljanjem poteza zadovoljila se podjelom boda.

Više od pola boda nije osvojila ni treća nositeljica Ruskinja Katerina Lagno, a na ponavljanje poteza prisilila ju je Ukrajinka Julija Osmak. Mađarska velemajstorica Ticia Gara ‘otkinula’ je pola boda nekadašnjoj svjetskoj i europskoj prvakinji Bugarki Antoaneti Stefanovoj.

Najveće iznenađenje priredila je Talijanka Marina Brunello pobjedom nad Gruzijkom Ninom Batsiašvili, a u tu kategoriju spada i pobjeda Azerbajdžanke Zeinab Mamedjarove nad Poljakinjom Monikom Sockom.

Važniji rezultati 2. kola: Milliet – A. Muzičuk remi, M. Muzičuk – Yildiz 1:0, Osmak – Lagno remi, Dzagnidze – Babiy 1:0, Gara – Stefanova remi, Batsiašvili – Brunello 0:1, Z. Mamedjarova – Socko 1:0, Buksa – Javahišvili remi, Paehtz – Mammadzada 1:0, Gorjačkina – Warakomska remi, Golubenko – Azimova 1:0 itd.

Poslije 2. kola u vodstvu je 12 igračica sa po 2 boda, a Valentina Golubenko ima 1 bod.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.