EP u rukometu: Hrvatska – Švedska (18 sati), borba za četiri boda i korak prema polufinalu

EP u rukometu: Hrvatska – Švedska (18 sati), borba za četiri boda i korak prema polufinalu

Hrvatska i Švedska dosad su se susreli osam puta na velikim natjecanjima , pet puta slavila je Hrvatska, dok Švedska ima tri pobjede.

Hrvatska reprezentacija/Getty Images

Hrvatska protiv Švedske u petak od 18 sati igra utakmicu za pobjednika skupine D ili što je još bitnije utakmicu koja odlučuje tko će prenijeti sva četiri boda u slijedeću fazu natjecanja ili tri u slučaju neodlučenog rezultata jer su hrvatski protivnici također sigurno odradili prve dvije utakmice.

Švedska je jedna od najuspješnijih rukometnih reprezentacija u povijesti, a susreti Hrvatske i Švedske rukometni klasici. Izuzev Francuske koja dominira posljednjih godina, Hrvatska i Švedska izmjenjivale su se na vrhu svijeta rukometa. Nekoliko je faza rivaliteta Hrvatske i Švedske, a osam puta sudarile su se ove dvije momčadi od 1994. do danas. Prva faza je u prvoj polovici 90-ih kada su dve sjajne generacije vodile bitku za prevlast u svjetskom rukometu. Prvi nastup na velikim natjecanjima Hrvatska je imala 1994. godine u Portugalu na Europskom prvenstvu gdje je u polufinalu poražena od Švedske 24:21, Hrvatska je došla do bronce protiv Danaca, a Šveđani su potopili Ruse za zlato.

Hrvatska je uzvratila iduće godine u polufinalu Svjetskog prvenstva, no prava osveta uslijedila je na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti. Iako su Šveđani slavili u grupi s visokih 27:18, u finalu je Hrvatska u legendarnoj utakmici pobjedila golom razlike za olimpijsko zlato, Švedska je tako opet ostala bez olimpijskog zlata koje joj jedino nedostaje u kolekciji.

Hrvatski rukomet tada je krenuo prema dnu, dok je švedski nizao medalje sve dok se nije dogodila čarolija u Portugalu 2003. i berba medalja koja traje do danas, ono što se dogodilo Hrvatskoj nakon 1996. počelo se tada događati Švedskoj. Švedska se nije plasirala na Olimpijske igre u Ateni gdje je Hrvatska osvojila zlato, a ranije te godine na Europskom prvenstvu u Sloveniji Hrvatska je slavila kao i slijedeće godine na Svjetskom prvenstvu.

Iduća dva susreta dogodila su se na domaćim terenima uz domaće pobjede. Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu 2009. u Hrvatskoj slavila 30:26, a 2011. godine Švedska je pobjedom nad Hrvatskom sebe gurnula u borbu za medalje, a nas u borbu za peto mjesto. Ukupni omjer trenutno je pet pobjeda Hrvatska naspram tri slavlja Švedske bez nerješenih rezultata.

Na europskim prvenstvima i olimpijskim igrama omjer je neodlučen, dok na svjetskim prvenstvima Hrvatska ima tri pobjede i jedan poraz u susretima sa Švedskom. Švedska nova generacija igrat će u domaćinskoj atmosferi u Kopenhagenu i bit će željna novog dokazivanja, a ulog je vrijedan čak i polufinala jer ekipa koja uđe s četiri boda u slijedeću fazu bit će u velikoj prednosti za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini sa sigurnom Francuskom i nekoga između Rusije, Poljske i Srbije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.