EP u vaterpolu: Hrvatska lovi četvrto europsko odličje

EP u vaterpolu: Hrvatska lovi četvrto europsko odličje

Hrvatska je srebrna odličja osvojila u Firenci 1999. i Kranju 2003. godine, a reprezentacija je europsko zlato osvojila 2010.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u vaterpolu održava se od 14. – 27. srpnja u  bazenima Budimpešte, točnije na poznatom „otoku“ Margaret u samom srcu  grada, i ovo je četvrto prvenstvo koje se tamo održava. Zanimljivo je da je  upravo tamo održano i prvo kontinentalno vaterpolo prvenstvo 1926. godine,  gdje su domaćini odnijeli pobjedu. Ostala dva prvenstva održana u Mađarskoj  bila su 1958. i 2001. godine. Mađari se također mogu pohvaliti sa čak 21  odličjem osvojenim na prvenstvima Europe, od kojih su 12 zlata, četiri srebra  i pet bronci. U odličjima ju prati Italija s 10, Srbija s četiri i Njemačka s tri  medalje, dok je Hrvatska u samoj sredini ljestvice s tri odličja, i to  jednim zlatom i dva srebra.

Zanimljiv je podatak da od 2001. prvenstvo Europe osvajaju zemlje članice bivše Jugoslavije. Točnije, tvorevina još uvijek akutalna pod imenom Jugoslavija osvojila je EP 2001., a 2003. i 2006. slavila je Srbija. Crna Gora je preuzela palicu 2008., Hrvatska je slavila 2010., a Srbija ponovo 2012. godine. Izgleda stvarno nevjerojatno da je velesila poput Mađarske posljednju europsku krunu osvojila 1999.

Kako je krenuo put hrvatskih vaterpolista na Europskim prvenstvima i što očekivati dalje?

Hrvatska je u sastavu Jugoslavije prvi put na Europskom prvenstvu nastupila 1947. godine u Monte Carlu i to sa kompletnom reprezentacijom sastavljenom od hrvatskih igrača (također su sljedeća dva prvenstva sačinjavali samo hrvatski igrači). Samostalan nastup hrvatska reprezentacija prvi put je ostvarila 1993.  godine u Sheffieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu na kojem osvaja peto mjesto.

U završnicama prvenstava, srebrna odličja osvojila je u Firenci 1999. i Kranju 2003. godine, a reprezentacija je zlato osvojila 2010. godine na prvenstvu održanom upravo u Zagrebu. Trebalo je tako dočekati domaćinstvo kontinentalne smotre da bi se hrvatska vaterpolo reprezentacija popela na europski vrh. Iako je domaći teren sigurno odigrao ulogu, potrebno je naglasiti  da se hrvatska vaterpolo reprezentacija ubraja u jednu od najboljih svjetskih reprezentacija te na FINA-inoj ljestvici objavljenoj 24. travnja 2013.  godine zauzima drugo mjesto najbolje rangiranih reprezentacija.

Hrvatski vaterpolisti najveći uspjeh ostvarili su osvojivši zlato na Olimpijskim igrama u Londonu  2012 i  na SP-u u Melbournu 2007. Ujedno u kolekciji imaju srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996., te dva srebra u svjetskoj ligi 2009. godine u Podgorici i na FINA kupu 2010. u Oradei te dvije bronce na SP 2009. u Rimu i u svjetskoj ligi 2010. u Nišu. Osvojene su i dvije bronce 2011. godine na SP u  Šangaju i u Svjetskoj ligi u Firenci.

Nakon osvajanja olipmijskog zlata 2012. godine dolazi do znatnih promjena unutar reprezentacije, od promjene izbornika pa do samog pomlađivanja reprezentacije. Na mjesto izbornika izabran je Ivica Tucak, a od starog sastava s Olimpijskih igara ostala su samo sedmorica igrača. U 2013. godini na Dan državnosti hrvatska reprezentacija odnijela je zlato na Mediteranskim igrama u  Turskoj, a u srpnju iste godine osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Barceloni, a jedini poraz doživjela je u polufinalu od Mađarske. Najveći problem na ovogodišnjem EP-u stvara izostanak Paula Obradović i Ivana Krapića koji su zbog ozljede morali otkazati nastup.

Iza ugla u susjednoj Mađarskoj tako lagano raste euforija zbog Europskog prvenstva u vaterpolu. Hrvatski vaterpolisti svoje posljednje trenutke prije prvenstva provode na pripremama, na kojima oduševljavaju igrom, no ono što hrvatski ljubitelji vaterpola ne vide jesu nervoza i napetost neposredno prije samog prvenstva, te iščekivanje nastupa u jakoj skupini (Njemačka, Španjolska, Francuska, Srbija i Mađarska) u kojoj se Hrvatska  nalazi.  Odlične igre na pripremnim Bnet i Samaratzidis kupu, bile su samo uvertira i najava oštre borbe koje čekaju hrvatske igrače, a uz puno koncentracije, te malo sreće, i ove sezone Hrvatska bi mogla imati medalju oko vrata.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.