EP2020: Hrvatska u skupini E s dva domaćina Eura

EP2020: Hrvatska u skupini E s dva domaćina Eura

Hrvatska je uz četiri finalista Lige nacija dospjela u grupu sa pet reprezentacija.

Foto: Thehimalayantimes.com

U Dublinu je održan ždrijeb putujućeg Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, a Hrvatsku je kao prvog nositelja bivši reprezentativac Portugala Nuno Gomes izvukao u skupinu E. Kuglice su odlučile da će izabranici Zlatka Dalića igrati protiv Walesa, Slovačke, Mađarske i Azerbejdžana.

U kvalifikacijama za Euro sudjelovati će rekordan broj reprezentacija. 55 nogometnih saveza UEFE će u borbu za plasman među 24 najbolje. S obzirom da se prvenstvo održava u 12 gradova diljem Europe, niti jedna reprezentacija nema direktan plasman kao domaćin.

Domaćini Eura biti će: London (Wembley), Dublin (Aviva), Glasgow (Hampden Park), Bilbao (San Mames), Amsterdam (Johan Cruyff Arena), Munchen (Allianz Arena), Kopenhagen (Parken), Rim (Olimpico), St.Peterburg (Krestovsky), Budimpešta (Ferenc Puskas), Bukurešt (Arena Nationala) i Baku (Olympic).

Ždrijeb u Dublinu bio je djelomično dirigiran, neke reprezentacije zbog napetih odnosa država nisu mogle biti izvučene zajedno poput Rusije i Ukrajine, Gibraltara i Španjolske ili Srbije i Kosova, a neke zbog velike udaljenosti. Novitet je da više od dvije reprezentacije zbog vremenskih uvijeta (zima) ne smije biti u istoj grupi (Island, Švedska, Norveška, Finska, Farski Otoci, Ukrajina, Litva). Zbog 12 domaćina donesena je odluka da najvišedva mogu biti u istoj grupi kako bi svi imali priliku kvalificirati se.

A B C D E
Engleska Portugal Nizozemska Švicarska Hrvatska
Češka Ukrajina Njemačka Danska Wales
Bugarska Srbija Sjeverna Irska Irska Slovačka
Crna Gora Litva Estonija Gruzija Mađarska
Kosovo Luksemburg Bjelorusija Gibraltar Azerbejdžan
F G H I J
Španjolska Poljska Francuska Belgija Italija
Švedska Austrija Island Rusija BIH
 Norveška Izrael Turska Škotska Finska
Rumunjska Slovenija Albanija Cipar Grčka
Farski Otoci Makedonija  Moldavija Kazahstan Armenija
Malta Latvija Andora San Marino Lihtenštajn

 

Kvalifikacije počinju 21. ožujka 2019. godine, a posljednje utakmice 10. kola po skupinama igraju se 19. studenog 2019. Play off će se igrati od 26. do 31. ožujka 2020. godine, a u njemu će sudjelovati najbolje plasirane ekipe iz pojedinih divizija Lige nacija koje nisu ostvarile direktan plasman.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.