ESPN izabrao Dražena Petrovića kao 41. najutjecajnijeg igrača u NBA povijesti

ESPN izabrao Dražena Petrovića kao 41. najutjecajnijeg igrača u NBA povijesti

Dražen je igrao četiri sezone u NBA ligi, za Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse.

Žiri ESPN-a napravio je opsežno istraživanje u kojem je smjestio našeg velikana Dražena Petrovića na 41. mjesto najutjecajnijih košarkaša u povijesti NBA lige. Prvo mjesto pripalo je legendarnom Michaelu Jordanu, a iza njega su se smjestili današnji kralj LeBron James, te Magic Johnson.

U proširenom izboru te medijske kuće prikupilo se preko 11.000 glasova koji su odabrali 100 najboljih košarkaša, a potom je uži krug urednika i komentatora izabrao desetoricu najboljih.

Prvu desetoricu tako čine: Michael Jordan, LeBron James, Magic Johnson, Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson, Julius Erving, Larry Bird i Stephen Curry. Kao što vidite u izboru su još uvijek dva aktivna košarkaša koji bi svojim postignućima u budućnosti mogli napredovati koju stepenicu više.

Za svakog igrača stoji opis njegovih kvaliteta koje su ga dovele među ove odabrane velikane, tako uz Jordanovo ime stoji:

Jordan je transformirao stil i bit košarke, šireći utjecaj i značenje sportskog postignuća. Uz sva snažna zakucavanja, nove tenisice i pobjedničke koševe, Jordanov utjecaj se najviše osjetio izvan terena time što je omogućio sportašima, pogotovo Afro-Amerikancima, da dobiju zasluženi dio dobiti od milijardi koje se obrću zahvaljujući njihovom radu.

Bivši hrvatski kapetan i vođa srebrnih košarkaša iz Barcelone 1992. Dražen Petrović smješten je na 41. mjesto a žiri ESPN-a ovako je opisao njegov utjecaj na NBA košarku:

Prije Dražena Petrovića nije postojao internacionalni branič koji je mogao ne samo uspjeti u NBA ligi, već postati zvijezda. To je bilo nezamislivo. Europski braniči bili su prespori i premekani, a onda se pojavio Petrović – neustrašivi, precizni šuter koji je prkosno pogađao trice, nadmetao se u verbalnim provokacijama s najvećim zvijezdama lige i bio izabran u najbolju NBA momčad nekoliko mjeseci prije tragične smrti. U svemu je bio ispred svog vremena, košarkaški pionir u pravom smislu te riječi.

Uz Dražena se na 25. mjestu našao još jedan košarkaš hrvatskog porijekla, George Mikan koji je igrao za Lakerse postavljen je na 25. mjesto. Zbog Mikana je vodstvo NBA lige uvelo nekoliko novih pravila. S obzirom da je bio strašno dominantan, reket se proširio, a uvelo se i ograničenje vremena jer protivnici nisu htjeli završavati napad kako Mikan nebi imao priliku lagano poentirati. Mikan je u osam sezona sa Lakersima osvojio sedam naslova, a u toj jedinoj neuspješnoj Mikan je bio ozljeđen.

Među top 100 od Europljana su se smjestili i Nijemac Dirk Nowitzki (20.), Litvanci Arvydas Sabonis (52.) i Šarunas Mačiulionis (67.), Grk Giannis Antetokounmpo (87.) i Španjolac Pau Gasol (96.). Od ostalih internacionalaca tu su Nigerijac Hakeem Olajuwon (16.), Kinez Yao Ming (29.), Argentinac Manu Ginobili (32.), Kongoanac Dikembe Mutombo (43.) i Sudanac Manute Bol (98.).

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.