EuroBasket: Susjedi za zlato, Rusija i Španjolska za utješnu Broncu

EuroBasket: Susjedi za zlato, Rusija i Španjolska za utješnu Broncu

Slovenija EuroBasket 2017; fiba.basketball

Posljednji je dan 40. Eurobasketa. finalnim dvobojem Srbije i Slovenije što potvrđuje vrijednost košarke na našim prostorima.

Bili su svjesni da je Šved taj koji će zabiti puno, ali su mu smanjili postotak uspješnosti. To me podsjetilo na Sergeja Bjelova, kojeg smo nekad pokušali zaustaviti na isti način. Takvog je igrača realno teško zaustaviti, ali ako potroši velik broj lopti, to je hendikep za momčad. Vodili su Srbi 16 razlike, to je bilo važno za finiš kad su ostali bez Jovića.

Đorđević je stavio Bogdanovića na Šveda u obrani. Nikad to ne bih očekivao. Ja nikad Dražena nisam stavio tako, no, Đorđević je pogodio fenomenalno i taj je detalj bio jedan od ključnih za pobjedu.

Jović je možda najbolji play Europe. Igra sjajno Euroligu, potvrdio je to još jednom ovdje, a Marjanović je uz njega bio sjajan u realizaciji. Jako je napredovao u SAD-u. Kad je došlo do ozljede Jovića – što me podsjetilo na Kasuna i Planinića 2005. u Beogradu kada su se u dvije minute ozlijedili – Rusi su ih stisnuli, došli na dva razlike. No, Đorđević je uspio održati kontrolu.

Bogdanović je dokazao iznimnu klasu, kad god je došlo do pada, on je dizao momčad svojim potezima. Odličan Kuzmić, Milosavljević, možda je više mogao Gudurić.

Rusi su igrali svoje, ali je Šved ovaj puta previše potrošio i suzio im mogućnosti, no, za to je ipak više kriva Srbija.

Sada slijedi finale – fantastična Slovenija, koju odlično vode trener Kokoškov i Dragić. Dvije odlične vanjske linije, ali ozljeda Jovića, koja je čini mi se ozbiljnija, daje prednost Slovencima u tom segmentu. No, kako su Srbi ispod koša znatno jači, rekao bih da su šanse pola – pola”.

Slovenija je već sad postigla sjajan uspjeh, Srbija je iznad svih očekivanja, s obzirom na situaciju u kojoj su se našli prije Eurobasketa. Slovenci su jedini neporaženi…

Istaknimo i treneri su svakako vrlo važan dio priče o uspjehu. Đorđević je sjajan. On je iznimka kao veliki svjetski igrač nekad da i taj posao radi tako dobro. Ima momčad koju vjerojatno nije očekivao, ali je od nje uspio napraviti momčad u pravom smislu. Ima neka rješenja u igri koja su fenomenalna i to je sigurno plus s kojim je spreman napraviti iznenađenje. Kokoškova sam sada prvi puta gledao, odlično radi posao, iznimno je smiren i napravio je, što je velika stvar za trenera, da mu cijela momčad bude opasna u odlučujućim trenucima. Ne samo Dragić i Dončić, nego svi. To je velika snaga Slovenije. I za ovakvu utakmicu može biti iznimno važna.

Nadajmo se da će barem u finalu suđenje biti na razini Eurobasketa jer ovo što gledamo je i dalje vrlo loše, svašta se sudi, a ne sudi se što bi moralo, a čak se i Argentinac utopio ovaj put u toj priči. Za broncu su Rusi u boljem stanju od Španjolaca. Njihova momčadska igra trebala bi donijeti prevagu. Mislim da su Gasoli vrlo slabi u obrani, a drugog rješenja u tom smislu Scariolo ne može pronaći. A i nemaju ga s obzirom na to kako je sastavio momčad. Kada je imao vrhunske igrače u najboljim godinama, bilo mu je lako, no, pokazuje se da nije na razini momčadi. Jedini koji bi ih mogao izvući je Sergio Rodriguez, koji ga na time-outu uopće ne sluša, nego šeće oko klupe. Malu prednost dajemo Rusima, a finale je potpuno izjednačeno. Ovisit će tko će se nametnuti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.