U SUSRET SVEUČILIŠNOJ UNIVERZIJADI

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016.

OD 12. SRPNJA 2016., 5000 STUDENATA IZ 45 EUROPSKIH ZEMALJA, S 250 RAZLIČITIH SVEUČILIŠTA ĆE SE NATJECATI U 21 SPORTU TE BITI DIJELOM NAJLJEPŠE SPORTSKE PRIČE IKADA ISPRIČANE U HRVATSKOJ

UZ BROJNE KREATIVNE IDEJE, JEDNA OD NAJVAŽNIJIH INOVACIJA NA OVOGODIŠNJIM IGRAMA JE POTPUNA INKLUZIJA SPORTOVA ZA OSOBE S INVALIDITETOM.

Kroz organizaciju takmičenja u sportovima koja su u programu Igara za osobe s invaliditetom, EUSA ( akr.European University Sport Association)  će se pridružiti suvremenim olimpijskim težnjama  za osiguravanje jednakih mogućnosti  i  prilika za sve pojedince koji bi željeli biti uključeni u sport.

Sukladno kriterijima Igara za osobe s invaliditetom, dvije nove sportske kategorije biti će dio ovogodišnjih Evropskih sveučilišnih igara.

Plivanje za osobe s invaliditetom održat će se u Rijeci na bazenima Kantrida, a stolni tenis u Zagrebu, u dvorani 3 Doma sportova, kao i u sportskom centru Dragutin Šurbek.

Europske sveučilišne igre najveći su multi-sportski događaj iz područja sveučilišnog sporta na starom kontinentu. Do sada su održane dva puta (2012. u Cordobi i 2014. u Rotterdamu), a nositelj im je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA)  dok su Igre Zagreb-Rijeka 2016. pod vodstvom  Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS).

Na Igrama mogu sudjelovati europski studentski sportaši, koji nastupaju za sveučilišta na kojima studiraju. Organizacijski ciljevi ESI 2016. od početka podrazumijevaju organizaciju najvećih Igara do sada, koje će označavati prekretnicu europskog sveučilišnog sporta te utkati temelje u sva buduća izdanja ovoga događaja. Naš brojčano malen – ali srcem veliki tim – već od dobivanja domaćinstva u lipnju 2013. godine, danonoćno radi na pripremi svih aspekata koji će omogućiti organizaciju Igara koje će nam svima biti na ponos! Nismo zaboravili ni na naše studente, kojima će osim uređenog sustava sveučilišnog sporta, ostati i obnovljeni, odnosno novoizgrađeni smještajni kapaciteti, čime se značajno povisuje studentski standard, a obnova sportskih borilišta  koristit će i široj društvenoj zajednici.

Savez akademskih sportskih klubova na Sveučilištu u Zagrebu osnovan je prije 92 godine. Ono na što smo svi vrlo ponosni je

Duh slavne Univerzijade iz 1987., opet će “živnuti” ulicama Zagreba i Rijeke u srpnju 2016. godine, kada će mladi iz svih krajeva Europe zajedno živjeti sport, zabavu i veselje te sklopiti nova prijateljstva i stvoriti neizbrisive uspomene koje će trajati vječno.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.