Europsko atletsko prvenstvo od 06. do 10.07.2016. u Amsterdamu

Europsko prvenstvo u Amsterdamu atletičarima probni test za Olimpijske igre

Europsko prvenstvo u Amsterdamu atletičarima probni test za Olimpijske igre

Ivana Lončarek, Valentina Mužarić, Nedžad Mulabegović, Alena Hrušoci i Mateo Ružić pokušat će u Amsterdamu uhvatiti standard za Rio.

Svi atletičari koji putuju su zdravi i spremni za natjecanje. Nitko nema ultimativnu obvezu postizanja rezultata jer za šestero od  11 atletičara je ovo samo jedan od vrhunaca sezone. Očekuju ih Olimpijske igre u Riju.

Naša najveća uzdanica svakako je trostruka Europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković. Veselimo se njenom nastupu koji će možda iznova ispisati povijest eventualnim osvajanjem četvrte zlatne medalje. Naime, Sandra je već učinila ono što nitko do sada nije i ovo bi bio samo novi iskorak u njenoj fantastičnoj karijeri.

Osvajačica medalje na skoku u vis Ana Šimić je u odličnoj formi i njen nastup mogao bi donijeti kontinuitet dobrih nastupa na velikim natjecanjima. Sara Kolak fantastično je napredovala u ovoj sezoni stoga prolazak u finale nije nerealan cilj. Ivana Lončarek, svakom je utrkom sve bliže normi za Rio. Na nedavnom nastupu u Pitestiju s ‘vjetrom u prsa’ trčala je samo 9 stotinki sekunde do norme. Amsterdam bi joj mogao donijeti ostvarenje snova i odlazak na OI. Valentina Mužarić je na samo 38cm do norme za Rio. Hitcem na razini osobnog rekorda mogla bi očekivati nastup u finalu Europskog prvenstva.

Finalu Europskog prvenstva nadaju se i naši atletičari. Filip Mihaljević, osvajač medalje na ovogodišnjem dvoranskom SP, uvijek odlični Stipe Žunić na velikim natjecanjima te iskusni Nedžad Mulabegović nastupaju u svojoj disciplini bacanja kugle. Ivan Horvat kao jedan od najvećih bisera hrvatske atletike pokazuje stalni napredak i svakako nije bez ambicija kako na europskom prvenstvu tako i u Riju.

Treba spomenuti kako  na europsko prvenstvo odlaze i mlade nade hrvatske atletike,  Alena Hrušoci te Mateo Ružić,  za koje će natjecanje biti svojevrsno  stjecanja iskustva, no ambicije po pitanju  ulaska u polufinale pa možda i više od toga i za njih postoje.

Uoči odlaska na europsko prvenstvo u nastavku smo  izdvojili neke od izjava naših atletičara te njihova očekivanja, evo što su rekli:

– Voljela bih u Amsterdamu istrčati osobni rekord jer znam da sam spremna za to, a i vjerujem da bi me osobni ili trka na razini osobnog rekorda odvela i u polufinale (barem je tako bilo prethodnih godina). Najviše od svega bi me definitivno razveselila norma za OI za sto smatram da je, uz malo sreće, dobru trku i konkurenciju, dostižno, rekla je naša preponašica Ivana Lončarek.

Ova sezona je bila jako uspješna do sad, a u istom tom ritmu želim i nastaviti. Što je najbitnije zdrav sam, trenirao sam jako i spremao se naporno za ovaj dio sezone. Uvijek je poseban osjećaj nasupati u dresu reprezentacije pa će tako i ovaj put dodatni motiv za dokazivanje biti hrvatska zastava na dresu. Nadam se osobnom rekordu i dobrom plasmanu, izjavio je naš bacač kugle i diska Filip Mihaljević.

I za kraj mlada nada hrvatske atletike Alena Hrušoci  rekla je kako:
–  Moja očekivanja su skromna, ovo je moje prvo seniorsko natjecanje u ovako jakoj konkurenciji te očekujem dobru utrku. Radujem se odličnoj atmosferi i brzoj stazi! Ja ću dati sve od sebe, a naravno, najsretnija bih bila sa osobnim rekordom i ulaskom u polufinale.

Kakva god bila očekivanja naših reprezentativaca u pogledu vlastitih nastupa, mi smo njihovi  navijači i  bodrimo ih na putu do pobjeda.

Spomenimo kako su na ovom natjecanju zbog ozljeda svoj nastup otkazale   Blanka Vlašić i Andrea Ivančević.  Kako navode ne radi se o težim ozljedama, nego više o prebacivanju fokusa na pripreme i nastup i Riu.

Nastup u kvalifikacijama započinje u srijedu, a prva od atletičarka nastupa Ana Šimić  u disciplini vis koji je na rasporedu od 11:05 , potom od 11:40 prati se natjecanje 100 metara prepone na kojem nastupa Ivana Lončarek. Bacanje diska i nastup Sandre Perković  je na rasporedu od 12 sati. Od 13:35 svoju priliku na 400 metara traži i atletičar Mateo Ružić.

U poslijepodnevnom dijelu natjecanja od 17:50 nastupit će Ivan Horvat u disciplini motka i prvi dan natjecanje zaključit će se nastupom Valentine Mužarić u disciplini bacanja kugle koje je na rasporedu od 19:10.

O daljnjem tijeku natjecanja i rezultatim naših atltetičara na Europskom prvenstvu u Amsterdamu pratite na našim stranicama.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.