Europsko prvenstvo u jedrenju: Tina Mihelić sedma, Tonči Stipanović 13.

Europsko prvenstvo u jedrenju: Tina Mihelić sedma, Tonči Stipanović 13.

Nadam se da ću napredovati iz dana u dan, da će do kraja biti dobro. Sedmo mjesto je ok, nisam previše zadovoljna, uvijek očekujem od sebe više, ispričala je Tina

Tina Mihelić/Getty Images

Težak drugi dan natjecanja na Europskom prvenstvu laseraša u Splitu, samo jedno jedrenje po promijenjivom vjetru. Tina Mihelić napredovala je na sedmo mjesto, Tonči Stipanović je pao na 13. Vode Nizozemka Bouwmeester i Britanac Thompson.

Visoke temperature zraka, velike vrućine stvaraju dosta poteškoća. Vjetar je bio slab, u vrlo teškim uvjetima održano je jedno jedrenje, suci su nakon malo razmišljanja odlučili poštedjeti flotu dugog čekanja na suncu koje je pržilo, pa su otkazali drugi plov predviđen za danas.

– Teško je i jedriličarima jedriti i nama donositi odluke, uvjeti su nestabilni i bilo je nemoguće krenuti u drugi plov. Što je tu je, moramo izvući maksimum iz onoga što imamo,  komentirao je predsjednik Regatnog odbora Alen Kustić.

U ženskoj kokonkurenciji vodeće nakon prvog dana nisu puno griješile i stanje na samom vrhu je gotovo nepromijenjeno. Nizozemka Marit Bouwmeester i dalje vodi, druga je Njemica Svenja Weger, treća Britanka Chloe Martin. Tina Mihelić napredovala je na sedmo mjesto.

– Opet teško danas, mislim da bi mi bilo lakše da nisam ovdje lokalna, jer donosim nekakve odluke na temelju treninga. Ušla sam peta, nesreća je što sam dobila penal pa sad moram biti opreznija. Nadam se da ću napredovati iz dana u dan, da će do kraja biti dobro. Sedmo mjesto je ok, nisam previše zadovoljna, uvijek očekujem od sebe više,  ispričala je Tina.

Na 37. mjestu je Ana Zelić, 66. je Sandra Lulić, 75. Mihaela de Micheli Vitturi, 83. Nađa Tomašević, 91. Anđela de Micheli Vitturi.

Zanimljivo je u floti vidjeti i dvije Malezijke, koje jedre s tradicionalnim islamističkim maramama, dosta rijetka pojava u svijetu jedrenja. Nur Amirah Hamid i Khairunneeta Afendy Mohd dvije su od, kako su nam rekle, samo šest jedriličara koji u Maleziji jedre u olimpijskom samcu.

– Nadamo se da ćemo ispuniti olimpijsku normu za Maleziju, još nikad jedna Malezijka nija nastupila u jedrenju na Olimpijskim igrama. Jedrenje je tradicija u mojoj obitelji, moj otac je jedriličar, moj brat također jedri ovdje – ispričala nam je simpatična Khairunneeta.

Kod laseraša većina kormilara iz vrha nije imala dobar dan, Nažalost među njima se našao i Tonči Stipanović koji je ciljem prošao 20., i pao na 13. mjesto.

– Bili su komplicirani uvjeti. Ja sam opet bio u skupini koja je zadnja startala, tako da sam se vodio po prve dvije skupine koje su uglavnom prolazile po desnoj strani. Isto to sam ja napravio, međutim nekoliko minuta nakon starta kad je vjetar počeo dolaziti dosta je okrenuo s lijeve, flota se razvukla i nisam imao prilika za popraviti puno. Uspio sam proći 15ak brodova. Što je tu je, još je rano za žaliti, ima vremena za sve popraviti – rekao je Stipanović.

Daniel Mihelić ipak je odlučio nastaviti s natjecanjem, unatoč ozljedi, nalazi se na 20. mjestu. 46. je Filip Jurišić, 57. Toma Višić, 62. Bogoslav Bugarin, 67. Mate Arapov, 88. Marko Pereša, 94. Mario Lulić, 106. Atonio Poretti, 111. Mario Zekan, 112. Marko de Micheli Vitturi, 116. Patrik Car, 122. Ivan Jurić. Britanac Nick Thompson preuzeo je broj jedan, drugi je Brazilac Robert Scheidt, treći Talijan Francesco Marrai.

Poljak Marcin Rudawski prvi je u neolimpijskom muškom Radialu, ispred dvojice hrvatskih kormilara, Maria Novaka i Tonija Bušića.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.