Europsko prvenstvo u jedrenju: Tonči Stipanović treći u laseru nakon prvog dana

Europsko prvenstvo u jedrenju: Tonči Stipanović treći u laseru nakon prvog dana

- Dobro je bilo za prvi dan, od početka sam bio u borbi za prvo mjesto s Australcem Burtonom, dok u drugom plovu nisam dobro startao, rekao je Tonči Stipanović

Tonči Stipanović/Getty Images

Tonči Stipanović treći je nakon prvog dana jedrenja na Europskom prvenstvu u Splitu! Tina Mihelić u ženskoj konkurenciji je deseta. Održana su dva jedrenja u zahtijevnim uvjetima.

Pribojavali su se svi prvog dana regate. Organizatori hoće li sve funkcionirati kako treba, jedriličari kako će odjedriti na otvaranju natjecanja, a svi skupa hoće li uopće biti vjetra. Zapadnjak je bio zahtijevan, po Murphyevom zakonu kao i obično kad se velika prvenstva održavaju nije puhalo po uobičajenim putanjama i navadama ovog pitomog vjetra Jadranskog mora, međutim najvažnije je da su dva plova uspješno održana. Flota je isplovila oko 13 sati, nakon što je prvo jedrenja dosta brzo odrađeno u drugom plovu vjetar je postao vrlo nestabilan tako da su suci zaustavili natjecanje i pričekali nakratko da se situacija na regatnom polju ipak stabilizira.

Uz nekoliko neočekivanih imena među najboljih deset u konkurenciji 132 Lasera u samom vrhu sve poznata lica. S trećim i drugim mjestom poveo je Nizozemac Rutger van Schaardenburg, s istim bodovima na drugom mjestu je Britanac Nick Thompson, dok je treći Tonči Stipanović s jednim bodom više.

– Dobro je bilo za prvi dan, od početka sam bio u borbi za prvo mjesto s Australcem Burtonom, dok u drugom plovu nisam dobro startao, ali izvukao sam se niz vjetar, tu sam prošao 15 brodova, u jednom trenutku sam čak bio drugi, tako da sam skroz zadovoljan s drugim i četvrtim ulazom prvi dan, kazao je Tonči.

Izvrstan nastup Filipa Jurišića u drugom plovu dana, pobijedio je u svojoj kvalifikacijskoj skupini, u prvom plovu zabilježio je 13. mjesto i ukupno se nalazi na visokoj 16. poziciji. Daniel Mihelić je 22., međutim nažalost nastavak natjecanja za njega je zbog ozljede upitan.

– Ozlijedio sam se prije dva tjedna, ruptura kvadricepsa, nisam ni trenirao, izašao sam danas na more da vidim kako će ići, ali nisam siguran je li pametno sad riskirati. Savjetovat ću se sa liječnikom i odlučiti ćemo hoću li odustati od prvenstva. – rekao je sa žaljenjem Daniel Mihelić.

Plasman ostalih hrvatskih kormilara prema rezultatima prije prosvjeda: 26. Toma Višić, 47. Bogoslav Bugarin, 67. Mate Arapov, 82. Marko Pereša, 86. Marko de Micheli Vituri, 95. Pastrik Car, 107. Mario Zekan, 109. Ivan Jurić, 114. Mario Lulić, 124. Antonio Poretti.

U konkurenciji ženskog Laser Radiala povela je Nizozemka Marit Bouwmeester.

– Imala sam dobar dan s dva druga mjesta, tako da nije loše. A vruće je ovdje kod vas! Na moru nije toliko, ali na kopnu je zaista vruće, nasmijala se uvijek simpatična Nizozemka.

Tina Mihelić zauzima također jako dobro deseto mjesto, samokritična kao i obično nije bila sasvim zadovoljna.

– Dosta je bilo teško za jedriti. U prvom plovu odličan start, odlična pozicija, vodeće mjesto do polovice prve stranice, ali u tom trenutku je vjetar okrenuo i ušla sam deveta. Drugi plov opet odlična pozicija na startu, prva okrenem u desno prema Čiovu, što je inače bolje, i opet mi se dogodi ista stvar, da je vjetar okrenuo malo u lijevo. Izvukla sam se i ušla peta, šteta što nije moglo bolje, komentirala je Tina.
Plasman ostalih hrvatskih kormilarki: 47. Sandra Lulić, 53. Ana Zelić, 65. Mihaela de Micheli Vitturi, 74. Nađa Tomašević, 87. Anđela de Micheli Vitturi.

Među muškim Laser Radialima, koji su neolimpijski disciplina, odlično stoje hrvatski kormilari, pet CRO jedara u najboljih deset: 2. Toni Bušić, 4. Mario Zekan, 8. Toma Stipanović, 9. Ante Česić, 10. Bartul Plenković. Dominik Perković je 15., Marin Desabota, Alec Cvinar i Mateo Pavinčić smjestili su se od 32. do 34. mjesta. Prvi je Slovenac Maks Vrščaj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.