Fantastično priznanje za hrvatsku gimnastiku

Fantastično priznanje za hrvatsku gimnastiku

Hrvatski treneri i stručnjaci doprinijeli su stvaranju novog sustava kvalifikacija za Olimpijske igre koji će početi od Tokia 2020.

Svjetska gimnastička federacija prihvatila je novi sustav kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Hrvatska ima velikog udjela u tome jer su plan kvalifikacija izradili naši stručnjaci i treneri – Tigran Gorički, Marijo Vukoja, Saša Solar i Vladimir Mađarević.

Gimnastičari više neće imati samo jednu priliku kvalificirati se na OI, neće odlučivati samo posljednje Svjetsko prvenstvo prije Igara, višebojci će, uz dosadašnji sistem da ide troje dobitnika medalja sa SP-a, imati priliku otići i ako budu među dva na kontinentalnim prvenstvima, specijalisti po spravama kvalificirat će se ako osvoje neku od tri medalje na SP-u ili ako osvoje ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, a najbitnije od svega je što će se pomicati lista.

Na primjer, ako Filip Ude na Svjetskom prvenstvu bude četvrti, a netko od prve trojice OI već izbori kroz momčad ili višeboj, lista se pomiče, a isti slučaj je i sa Svjetskim kupom.

Odredit će se tri Svjetska kupa i ukupni pobjednici će osigurati olimpijsku vizu, no ako je pobjednik to već ostvario kroz SP ili kontinentalno prvenstvo, lista se ponovo pomiče.

Gorički smatra kako će na ovakvom sustavu Hrvatska dosta profitirati: “Ne želim si uzimati nikakve zasluge. Na ovome je radio cijeli tim ljudi Tehničkog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza. Napravili smo program u kojemu će specijalisti na spravama biti stavljeni na mjesto na kojemu su odavno trebali biti i svi najbolji će imati priliku otići na OI. Ovo je veliki iskorak i vjetar u leđa nama kao naciji koja ima dosta specijalista koji su među najboljima na svijetu.” 

Ude smatra kako je ovo bolji sustav nego prijašnji: “Za nas koji nemamo ekipu na OI-ju, ovo je puno bolji kvalifikacijski sustav. Nadam se da će zaživjeti. Ja ću svakako razmisliti da onda prestanem raditi višeboj i da se posvetim samo konju s hvataljkama.” 

Novi kvalifikacijski sustav za OI u Tokiju 2020. donosi:

1. 95 gimnastičara i 87 gimnastičarki nastupa u Tokiju
2. 12 najboljih ekipa i momčadi sa SP-a 2019. (60 natjecatelja)
3. 9 višebojaca i višebojki koji su osvojili prva dva mjesta na EP, Azijskom prvenstvu,
Afričkom prvenstvu, Panameričkom prvenstvu i prvoplasirani s Prvenstva Oceanije
4. Medaljaši po spravama sa SP-a 2019. (18 gimnastičara i 12 gimnastičarki), u ovom
slučaju da je netko već osigurao plasman kroz ekipu ili višeboj, lista se pomiče
5. Ukupni pobjednici Svjetskog kupa – odredit će se tri Svjetska kupa, dva u 2019. i
jedan u 2020. godini
6. Po jedno mjesto u muškom i ženskom turniru dobiva zemlja domaćin
7. Po jedna pozivnica dodijelit će se nekome u muškom i ženskom turniru

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.