Fantela i Marenić na sedmom mjestu nakon prvog dana

Fantela i Marenić na sedmom mjestu nakon prvog dana

Počelo je Svjetsko prvenstvo klase 470...

Aquece Rio – International Sailing Regatta 2015 is the second sailing test event in preparation for the Rio 2016 Olympic Sailing Competition. Held out of Marina da Gloria from 15-22 August, the Olympic test event welcomes more than 330 sailors from 52 nations in Rio de Janeiro, Brazil. Credit Jesus Renedo/Sailing Energy

Vruća Haifa donijela je prvog dana Svjetskog prvenstva za olimpijske dvojce u klasi 470 zahtjevne uvjete za jedrenje, čak možda više fizički nego taktički ovoga puta. Vjetar nije bio prejak, deset do 15 čvorova, međutim kratak i visok val značio je da je trebalo jako puno raditi da bi brzina jedrilice bila optimalna. Tri plova je i nešto opsežniji program, dva plova se obično jedre dnevno, tako da ne čudi što su se posade umorne vratile s mora.

Šime Fantela i Igor Marenić imali su dobar dan, izvrsno otvaranje prvenstva s pobjedom u prvom plovu kvalifikacija, u drugom su bili šesti, jedino s 11. ulazom u trećem plovu nisu bili zadovoljni.

“Prva dva plova dobro, i brzina i taktika su nam manje više bili ok. I u zadnjem plovu smo čak dobro stajali, u drugu stranicu kursa smo krenuli kao treći, međutim lijeva strana polja koja je dotad stalno bila bolja je ostala bez vjetra, iako je inače cijeli dan puhalo desetak čvorova. Sutra još dva plova u kvalifikacijama, naravno tu očekujemo ponovno dobre plasmane, a onda nam slijedi šest jedrenja u finalnoj zlatnoj skupini tijekom tri dana i zadnji dan medal race za najboljih deset. Kao i uvijek, dan po dan idemo”, komentirao je Igor Marenić.

Besprijekorno su prvog dana odjedrili Australci Matthew Belcher i Will Ryan, tri pobjede u tri plova, u uvjetima na moru koji su bili apsolutno njihovi. Drugo mjesto nakon prvog dana drže Britanci Luke Patience i Elliot Willis, treći su Amerikanci Stuart Mcnay i David Hughes. Među 42 ženske posade povele su Poljakinje Agnieszka Skrzypulec i Irmina Mrozek Gliszcynska.

Za dio posada ovo Svjetsko prvenstvo ujedno nosi i norme za Olimpijske igre u Riu 2016. Šime i Igor već su evidentni olimpijski kandidati. Mjesto na OI izborili su uvjerljivo lani na SP u Santanderu, gdje su osvojili titulu svjetskih doprvaka.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.