Fantela i Marenić prvi uoči finala

Fantela i Marenić prvi uoči finala

Šime Fantela i Igor Marenić u vodstvu su na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru...

Aquece Rio – International Sailing Regatta 2015 is the second sailing test event in preparation for the Rio 2016 Olympic Sailing Competition. Held out of Marina da Gloria from 15-22 August, the Olympic test event welcomes more than 330 sailors from 52 nations in Rio de Janeiro, Brazil. Credit Pedro Martinez/Sailing Energy

Predzadnji je dan predolimpijske regate u Rio de Janeiru iza nas. Gotovo puni program je odjedren, uz ponešto čekanja ponovno, ali ipak je vjetra bilo dovoljno da se održi dosta predviđenog. Odličan posao odradili su Šime Fantela i Igor Marenić. Flota dvojaca danas je tri puta mijenjala polje, jednom na papiru i jednom na moru. Prvobitno su trebali jedriti na polju Ponte, međutim jedna od barijera koja štiti zaljev Guanabara od otpada je pukla tako da je na toj lokaciji bilo previše smeća u moru, pa je klasa 470 premještena na vanjsko polje. Tamo su čekali dosta dugo da se vjetar pojavi, no kako ga nije bilo suci su ih vratili unutra na polje gdje su u prvom dijelu dana jedrili finaši. No, sve to nije omelo našu posadu da sačuvaju prvo mjesto, sa sedam bodova prednosti u odnosu na Australca Matthewa Belchera i Willa Ryana. U jedinom plovu za dvojce danas bili su osmi.

“Danas smo odlučili odjedriti konzervativno, bez rizika, nisamo znali hoće li biti jedan plov ili dva, a imali smo samo jedan bod prednosti ispred Belchera i Ryana. Sad je bolje, sedam bodova, imamo zraka za sutra. Imamo puno plovova za odličja u nogama, namjestit ćemo brod za uvjete koji budu i vidjet ćemo kako će biti. U našoj klasi zaista nijanse odlučuju i sutra ćemo uživati u finalu. Mislim da će ključno biti tko se bolje „ispali“ na startu”, rekao je Šime.

Na trećem mjestu su Španjolci Barreiros i Cabrera, 11 bodova iza Šime i Igora. Vrlo je zgusnuta tablica klase 470, teoretski čak osam posada igra za drugo i treće mjesto, našoj posadi za pobjedu svakako su najveća prijetnja Australci.

Tonči Stipanović nažalost ipak se nije popeo na postolje u Laseru. U finalnom plovu za odličja bio je deseti, ukupno je zauzeo i dalje odlično šesto mjesto. Od starta nije išlo dobro, obje stranice u vjetar Tonči je bio na slabijoj strani, dobio je i penal, pa je morao odraditi kazneni okret što naravno nije pomoglo.

“Još jednom ove godine plov za odličja nije dobro funkcionirao, nadam se da ću nešto naučiti iz ovoga i da ću popraviti taj medal race. Malo sam razočaran svojim odlukama u ovom finalu. Stvarno sam ok jedrio kroz cijeli tjedan, bilo je par loših plovova, ali bilo je ipak na kraju više dobrih. Trebalo je ovo malo bolje završiti, i tako biti sretniji i zadovoljniji s ovim testom ovdje. Ali nema veze, doći ćemo još nekoliko puta na pripreme i nadam se da ćemo naučiti”, kritičan je bio naš kormilar.

Veliko iznenađenje regate je pobjeda Talijana Francesca Marraia, koji se inače uglavnom vrti oko desetog mjesta. Njegov rezultat još jednom je sve podsjetio koliko su Olimpijske igre varljiva regata i koliko uvijek ima prostora za iznenađenja. Srebro je osvojio Francuz Jean Baptiste Bernaz, broncu Australac Tom Burton.

U Finnu Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je 12. mjesto, regata je za njega tako završila bez finala, u današanja dva plova bio je 13. i deveti.

“Mogu reći da sam puno toga naučio, rezultat neću uopće komentirati. Dobro je što sam odradio ovih 8-9 dana jedrenja, probali smo dosta polja i uvjeta na moru. Definitivno je bitno sad do Olimpijskih igara se koncentrirati na boravak u Riu što je moguće više, jer su uvjeti na moru malo specifični. Zaista treba tu provesti vremena. Kući ću se sad malo odmoriti nekih tjedan dana, i potom krenuti s pripremama za svjetsko prvenstvo u Novom Zelandu u studenom, tu se vidim u prvih pet, a onda nakon toga je samo Rio, Rio i Rio”, komentirao je Ivan.

S prvog mjesta u plov za odličja ulazi Nizozemac Pieter Jan Postma.

Tekst: Zrinka Grancarić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.