FIBA potvrdila: “Ne priznajemo ABA ligu!”

FIBA potvrdila: “Ne priznajemo ABA ligu!”

Krovna europska košarkaška organizacija ostvarila je ono što se najavljivalo - povukla priznanje regionalne košarkaške lige (ABA).

Foto: commons.wikimedia.org

Tihi, ali nesmiljeni rat Fibe i Uleba kulminirao je ovog vikenda na sjednici FIBA Boarda održanoj u njemačkom Tegernseeu.

Dogodilo se ono o čemu smo već pisali, krovna europska košarkaška federacija odbila je priznati regionalnu ABA ligu te će zahtijevati povratak klubova u nacionalne lige i europska takmičenja.

Nesuglasice između Fibe i Uleba prvi su se put intenzivirale nakon što je FIBA najavila promjenu kalendara kako bi se iznašli termini za odigravanje reprezentativnih utakmica, nakon čega su se mogle čuti i najave Udruge vodećih kluba o osnivanju svojevrsnog zatvorenog natjecanja po uzoru na NBA ligu.

“Priznanje neke lige može biti povučeno, osobito u slučaju kad liga ne poštuje zahtjeve FIBA Europe – posebno generalne statute i interna pravila. ABA liga, s tog stajališta, nije dostavila informacije o više točaka koje smo od njih tražili, a kako ne bismo narušili ovogodišnje natjecanje, priznanje se povlači od sljedeće sezone”, objavila je FIBA Europe na svojim službenim stranicama.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti i odgovor čelnika Uleba, ali i odgovor na sijaset pitanja koje će se sada otvoriti poput toga gdje će sljedeće godine nastupati finalisti ABA lige? Priča se, dakle, nastavlja…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.