FIBA predstavila novi sustav natjecanja za ženske seniorske reprezentacije

FIBA predstavila novi sustav natjecanja za ženske seniorske reprezentacije

Novi sustav odnosi se na Svjetski kup, Olimpijske Igre, Europsko prvenstvo i ostala kontinentalna prvenstva

Središnji odbor Međunarodne košarkaške federacije dao je zeleno svjetlo za konačnu verziju novog sustava natjecanja u kojem će nastupati ženske seniorske reprezentacije. Na snagu stupa u studenom 2019. godine.

Novi sustav odnosi se na Svjetski kup, Olimpijske Igre, Europsko prvenstvo i ostala kontinentalna prvenstva.

Time će se vidljivost ženske košarke pojačati iz dva razloga, a to su aktivnosti reprezentacija kroz cijelu godinu i povećanje kompetitivnosti natjecanja zbog većeg broja reprezentacija u kvalifikacijama.

Ovaj sustav počet će se primjenjivati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2021. godine i to u tri kvalifikacijska ciklusa: studeni 2019. i 2020. te veljača 2021. godine. Za razliku od ostalih kontinenata, u Europi se neće igrati preliminarni turniri za Olimpijske Igre, nego će se šest najboljih reprezentacija s Europskog prvenstva 2019. godine izravno plasirati na kvalifikacijski turnir za Olimpijske Igre 2020. godine.

Isti sustav uključuje i kvalifikacije za Svjetski kup, što znači da će se šest najboljih reprezentacija s Europskog prvenstva 2021. godine direktno kvalificirati na kvalifikacijske turnire za Svjetski kup 2022. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.