FIBA suspendirala Rusiju iz svih natjecanja

FIBA suspendirala Rusiju iz svih natjecanja

Zbog miješanja politike u sport, FIBA je suspendirala Rusiju iz svih međunarodnih natjecanja...

Foto: Gettyimages

Međunarodna košarkaška organizacija suspendirala je Rusiju sa svih natjecanja pod njezinom ingerencijom, a zbog neprekinutog miješanja države u rad Ruskog košarkaškog saveza (RSE).

Pismo koje je uručeno Moskvi potpisali su predsjednik Fibe Horacio Muragore i glavni tajnik Patrick Baumann, a informacija o sankcijama osobno je uručena i Ruskom olimpijskom odboru te Ministarstvu sporta.

“Situacija je još napetija negoli ranije, došla je do granice neprihvatljivog miješanja prijašnjeg vodstva u rad Saveza te dovodi u pitanje mogućnost da Savez nadgleda i provodi natjecanja pod svojom ingerencijom”, objavljeno je u Fibi, s dodatkom da je Izvršni odbor ovakav epilog i najavio u pismu Ruskom košarkaškom savezu datiranom na 22. srpnja.

Ovakvom odlukom, do zasjedanja Središnjeg odbora Fibe koji je na rasporedu 7. i 8. kolovoza u Tokiju, nijedna ruska reprezentacija ne smije nastupati na Fibinim natjecanjima, a ukidanje suspenzije bit će moguće jedino ako – i kada – čelnici RSE-a razjasne stanje te predlože poteze kojima bi se čitava situacija ‘sanirala’.

Kako sada stvari stoje, Rusija neće nastupati na rujanskom Eurobasketu (5. – 20. rujna), a istom će seniorska muška reprezentacija izgubiti i prigodu za kvalifikaciju za Olimpijske igre u Rio de Janeiru sljedeće godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.