FIFA mijenja nogometna pravila

FIFA mijenja nogometna pravila

Uvođenje novih pravila unaprijedilo bi nogomet, a neka bi pomogla sucima u dvojbenim odlukama.

Foto: Wired868.com

FIFA je na kongresu u škotskom gradu Aberdeenu predstavila sedam novih pravila koja trebaju unaprijediti nogomet. Novitete su predstavili bivši kapetan vatrenih Zvonimir Boban i nekad najbolji sudac svijeta, Talijan Pierluigi Collina, a to su:

1. Kod formiranja živog zida, suparnički igrači više neće moći stajati u njemu, nego će morati biti udaljeni najmanje metar od njega.

2. Kad golman izvodi (ispucava) loptu sa linije peterca, suparnički igrač neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca.

3. Svako igranje rukom iznad visine ramena, označavat će se kao jedanaesterac, bez obzira da li je bilo namjere igranja rukom ili ne.

4. Ukoliko gol bude postignut rukom, iako je lopta u nju bila napucana, neće biti priznat. Također, ukoliko igrač postigne pogodak a pri tome ‘uštopa’ loptu rukom, iako nije bilo namjere, gol neće biti priznat.

5. Treneri će kao i igrači biti sankcionirani i žutim kartonima. Ukoliko se trener ne smiri nakon toga, slijedi crveni karton. Preporuka FIFA disciplinskim tjelima je da treneri nakon što skupe tri žuta kartona budu sankcionirani kao igrači.

6. Po novome, igrač koji treba biti zamijenjen može izaći iz igre na bilo kojem dijelu terena, odnosno, sudac će ga usmjeriti prema najbližoj liniji.

7. Po novome, suci prlikom akcije za postizanje gola neće više biti ‘zrak’ ukoliko ih lopta pogodi, akcija se prekida a lopta se vraća momčadi koja ju je u tom trenutku imala u posjedu.

Ove novitete da bi postali valjani mora potvrditi IFAB (Međunarodni odbor nogometnih saveza).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.