FIFA mijenja pravila zbog Poljske! Neće više biti mjesta prevarama

FIFA mijenja pravila zbog Poljske! Neće više biti mjesta prevarama

Više se neće dogoditi situacija da reprezentacija poput Poljske završi u prvom šeširu ždrijeba za Svjetsko prvenstvo.

Foto: Fifa.com

Poljska nogometna reprezentacija razotkrila je sve manjkavosti FIFA renkinga prema kojemu se određuju jakosne skupine za ždrijeb Svjetskog prvenstva.

Tako će reprezentacija koja je posljednji put na Mundijalu nastupila 2006. godine u Njemačkoj u ždrijebu biti ispred Španjolske koja je pretposljednje prvenstvo osvojila, a na zadnjem igrala u skupini.

Poljaci su šesto mjesto na FIFA-inom renkingu izborili na taj način da su u 2017. godini odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu prije listopada, odnosno zaključenja FIFA renkinga za Svjetsko prvenstvo kako bi ostali pri vrhu.

Razlog je što se prijateljske utakmice broje u FIFA renkingu, stoga su Poljaci četvrtfinale Eura 2016. godine oplemenili odličnim igrama u kvalifikacijama za Rusiju (osam pobjeda) ne dopustivši si pravo na kiks u prijateljskim utakmicama.

Prve pripremne dvoboje odigrali su u studenom remiziravši s Urugvajem 0:0 i porazom od Meksika 1:0.

Poljski slučaj naljutio je velesile koje u razdoblju prijateljskih utakmica igraju međusobno i gube bodove, dok momčadi poput Poljaka to izbjegavaju.

Ipak neće još dugo jer od sljedeće godine za europske te sjeverno i srednjoameričke reprezentacije kreće Liga nacija što će odvojiti jako malo prostora za igranje prijateljskih susreta.

Ligu nacija nitko neće moći izbjegavati tako da će raspodjela bodova na FIFA renkingu biti puno poštenija, a iz FIFA-e nagovještaju i promjenu načina bodovanja.

“FIFA priprema reviziju njenog sustava renkinga i odluku će objaviti nakon završetka kvalifikacija za SP”, kazali su iz krovne nogometne organizacije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.