FIFA nastavlja s planovima za proširenje SP-a

FIFA nastavlja s planovima za proširenje SP-a

Foto: Gianni Infantino/FIFA.com

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je danas u Zurichu nastavila s pripremama za proširenje Svjetskog prvenstva, koje bi trebale stupiti na snagu na SP-u 2026. godine. Objava FIFA-e uključuje prijedlog o broju reprezentacija koje bi svaka kontinentalna federacija trebala dati na navedenom SP-u, gdje bi trebalo sudjelovati 48 ekipa, umjesto dosadašnjih 32. Što se Europe tiče, to znači povećanje broja europskih mjesta za dodatna tri mjesta, pa će tako Europa davati 16 sudionika završnog turnira najvećeg nogometnog natjecanja.

Prijedlog FIFA-e također uključuje devet mjesta za Afriku, osam za Aziju, šest za Južnu Ameriku, te šest za CONCAF zonu (Sjeverna i Srednja Amerika + Karibi), uz jedno mjesto za Oceaniju. Zbrojem navedenih mjesta dolazimo do broja 46, dok bi se za dva preostala mjesta trebale boriti šest reprezentacija, na posebnom turniru, koji bi bio u organizaciji domaćina SP-a. Navedeni turnir ne bi trebao uključivati reprezentacije iz Europe, čime FIFA daje dodatan značaj popularizaciji nogometa i u drugim dijelovima svijeta. Ostale konfederacije bi davale jednog predstavnika, dok bi konfederacija domaćina davala dva predstavnika.

Nadalje, zemlja domaćin SP-a bi imala izravan plasman na završni turnir, ali to bi značilo mjesto manje za konfederaciju iz koje je domaćin. Sve navedene prijedloge je sastavio Odbor za prošireni turnir svjetskog prvenstva, dok se konačna odluka o ovim prijedlozima očekuje za mjesec dana na zasjedanju Vijeća FIFA-e u Bahreinu. Pritom treba naglasiti kako je idejni začetnik ideje o proširenju SP-a, novi predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji se zalaže da 48 reprezentacija bude podijeljeno u 16 skupina sa po tri momčadi. Dalje iz grupa bi prolazile prve dvije ekipe iz svake skupine, odnosno njih 32 (dosadašnji broj reprezentacija na SP). Najveći dobitnici predloženog novog sustava SP-a su konfederacije Afrike i Azije, kojima se broj mjesta udvostručio.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.