FIFA otočnim reprezentacijama brani makove na dresovima

FIFA otočnim reprezentacijama brani makove na dresovima

Foto: commons.wikimedia.org - Jürg-Peter Hug

Međunarodni nogometni savez (FIFA) neće dopustiti reprezentacijama Engleske, Škotske i Walesa da u utakmicama kvalifikacija za SP 2018 na svojim dresovima nose cvjetove maka u spomen na poginule vojnike.

Naime, otočne reprezentacije imale su namjeru da njihovi nogometaši na svojim dresovima na utakmicama u studenome nose stilizirane makove i crni flor u počast 11. studenoga. Taj dan se u Velikoj Britaniji obilježava kao sjećanja na sve pale vojnike ‘Armistice Day’.

FIFA  smatra kako bi nošenje maka na majicama imalo političku, vjersku i komercijalnu poruku, što je u suprotnosti s pravilima FIFA-e koja takve simbole izričito zabranjuje te je najavila i kazne za nepoštivanje.

Britanska premijerka Theresa May tom prigodom je izjavila: “Britanski nogometaši žele odati počast ljudima koji su izgubili život u borbi za svoju domovinu i spas svijeta. FIFA bi to morala poštovati.”

Taj dan 11. studenog, na Wembleyu će se sastati Engleska i Škotska, a 12. studenoga će u Cardiffu igrati Wales i Srbija.

Ovom prigodom FIFA je najavila i kaznu za Irski nogometni savez jer su na prijateljskoj utakmici u ožujku protiv Švicarske na majicama nosili natpis “1916.-2016.” u spomen na 100-godišnjicu Uskrsnog ustanka u toj zemlji.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.