Fifin zviždač: “Mito je primljen čak i za SP u Francuskoj 98′”

Fifin zviždač: “Mito je primljen čak i za SP u Francuskoj 98′”

Otkriven je novi skandal iz Fife...

Foto: commons.wikimedia.org - Jürg-Peter Hug

Nastavlja se otkrivanje skandala iz Fife. Mnogi već godinama tvrde da su Rusija i Katar kupili Svjetska prvenstva, a FBI istražuje i dodjelu Svjetskog prvenstva 2010. godine Južnoafričkoj Republici, što je navodno kupljeno za deset milijuna dolara. Zanimljivo je kako je upravo Južnoafrička Republika još prije gotovo 15 godina optužila Njemačku za korupciju prilikom dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Ministar sporta Južnoafričke Republike Fikile Mbalula priznao da je Jacku Warneru uplaćen iznos od deset milijuna dolara, ali tvrdi da je to donacija za izgradnju nogometnog centra za afričke iseljenike na Karibama. Naime, Warner je tada bio i predsjednik CONCACAF-a. Izjavio je: “Odbacujemo tvrdnje da je to mito. To je bio prihvaćeni program i ne znam zašto se to sada drugačije predstavlja.”

No, jučer je na sudu u New Yorku objavljen transkript pismenog priznanja u kojem Chuck Blazer otkriva da su Južnoafrička Republika i Francuska kupile Svjetsko prvenstvo: “Ja i ostali članovi Izvršnog odbora Fife bili smo podmićeni za davanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 1998. godine Francuskoj. Mito smo dobili i za televizijska i ostala prava. Južnoafrička Republika nas je podmitila za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a isto su učinili i svi domaćini Gold kupova od 1996. do 2003. godine.”

Blazer je posljednje tri godine bio doušnik FBI-a i priznao je krivnju po svim točkama optužnice. Južnoafrička Republika je nastavila plaćati čak i nakon dodjele Svjetskog prvenstva. Blazer je poznat pod nadimkom Gospodin 10 posto. Posjeduje dva luksuzna stana u elitnom dijelu New Yorka, a navodno je u jednom smjestio samo svoje mačke. Optužen je i za utaju poreza od 2005. do 2010. godine. FBI je otkrio i njegov blog s dokumentiranim putovanjima na račun Fife i CONCACF-a. Detaljno je opisao gozbe u skupim restoranima u društvu s ljudima poput Nelsona Mandele i Vladimira Putina.

Prije dvije godine FBI je poručio Blazeru da bira između lisica i suradnje. Vidio je da ne može izbjeći posljedice i odlučio je pomoći u zaustavljanju kriminala u Fifi. Tijekom Olimpijskih igara u Londonu također je snimao sastanke s vodstvom Fife. Trenutno se u New Yorku liječi od raka crijeva.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.