Formuli 1 prijeti financijski krah?

Formuli 1 prijeti financijski krah?

Bivši šef Međunarodne automobilističke federacije upozorio je kako se Formula 1 bori s nedostatkom novca...

Getty Images

Je li moguće da se jedan od najprofitabilnijih sportova na svijetu bori s nepremostivim financijskim poteškoćama? Itekako. Potvrdio je to i negdašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley, koji je u F1 čelnu funkciju obnašao od 1991. do 2009. godine.

“Barem polovica momčadi ne može se natjecati zbog nedostatka novca. To je pogrešno”, zavapio je Mosley, danas 74-godišnjak. “S jedne strane ne možemo dozvoliti da koja od momčadi ima veći motor od druge, no ako jedna ekipa ima pet puta više novca efekt će biti isti kao kad bi imali veći motor”, pojasnio je.

Očajni Mosely istaknuo je i sljedeće: “Tako nešto nije pošteno prvenstveno sa sportskog stajališta, a jedini bi pravi put bio kad bi se svi složili. Možete, primjerice, okupiti momčadi i reći im da imamo ogroman problem, koji će – ako se nastavi – uzrokovati kolaps Formule 1. Zato pozivam sve da dogovore promjene. Međutim, oko toga se treba složiti jednoglasno!”

Bilo je riječi i o novoj tehnologiji, koja se malo po malo uvodi u kraljicu oktanskih sportova. “Tehnologija je nevjerojatna stvar, ali većina je toga ‘skrivena’ pa ljubitelji Formule ne vide 90 ili 95 posto onoga što se događa. Sport se promijenio na bolje, no bez obzira na to smatram kako se ipak otišlo malo predaleko. Moraju postojati ograničenja s obzirom na potrošnju, ono čemu sam pokušao stati na kraj u zadnjim godinama svoga mandata. Nažalost, nisam uspio.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.