[FOTO / VIDEO] Frida je napokon uspjela, kada je bilo najvažnije ostvarila je svoj san!

[FOTO / VIDEO] Frida je napokon uspjela, kada je bilo najvažnije ostvarila je svoj san!

Ovo je priča o “vječno drugoj“ Šveđanki, koja je napokon došla do zlata.

U svojoj karijeri imala je 31 postolje. 18 puta bila je drugoplasirana, devet puta trećeplasirana, a samo četiri puta ostvarila je pobjedu. Ove sezone u svih deset utrka bila je u Top10. Čak štoviše, u jednoj je bila deseta, a u ostalih devet među najboljih pet – i pogađate, nijednom prva.

No, sada je uspjela. Sada, kad je bilo najvažnije, kad su sve oči svijeta bile uprte u nju. 32-godišnja Šveđanka Frida Marie Hansdotter konačno je uspjela i osvojila svoju prvu medalju i to zlatnu, na Olimpijskim igrama, a ovo je priča o njoj.

Vječno druga. Da, to je nadimak ove skijašice, specijalizirane za slalom, koja može skijati i veleslalom. Nebrojeni broj puta joj se dogodilo da je nakon prve vožnje pored njenog imena pisao broj jedan, no isto tako, nebrojeni broj puta nije uspjela povezati dvije odlične vožnje u jednom danu.

Od četiri pobjede u Svjetskom skijaškom kupu, dvije su bile u austrijskom Flachau te po jedna u Kranjskoj Gori i Lienzu. Izvan Europe od 31 postolja, samo u Aspenu i to četiri puta, uspijevala se popeti na postolje. To ovu južnokorejsku priču čini još zanimljivijom.

“Osjećaj biti na podiju i primati medalju je bio odličan. I tek kada sam shvatila da ću dobiti zlatnu medalju, tada mi se osmijeh nije prestajao micati s lica, a oči su mi bile kao u malog djeteta – ogromne!“, izjavila je za SVT.

Na Svjetskim prvenstvima osvojila je tri medalje, srebro i dvije bronce. Tijekom bogate karijere dva puta je bila druga u sveukupnom poretku slaloma i jednom prva, 2016. godine. No, na Olimpijskim igrama nikad nije ni došla do medalje, sve do danas.

“Primiti ovu olimpijsku medalju mi znači sve, nevjerojatan je to osjećaj. Stajati ondje i biti u mogućnosti ne samo stajati, već i slušati nacionalnu himnu je tako velika čast i ponosna sam što sam uspjela učiniti nešto ovako veliko“, izjavila je za Kanal 5.

Medalju u Pyeongchangu joj je dodijelio legendarni atletičar, skakač u vis, Stefan Holm, a prilikom intoniranja himne ponosno je stavila ruku na srce:

“Ja volim Švedsku. Volim biti ovdje i volim što se mogu natjecati za Švedsku. Medalja je puno teža nego što sam mislila, no imati ju oko vrata daje vam magični osjećaj. Šlag na torti bila je Stefanova dodjela, on je imao tako veliku karijeru i rekao mi je da uživam u ovim danima jer će mi oni biti jedni od najboljih u životu“, zaključila je.

Kroz karijeru nije imala nijednu ozljedu, nije imala niti jednu doping mrlju, kao ni bilo kakav sukob sa Savezom, ostalim skijašicama ili trenerima. Jedino što joj je falilo, ona toliko potrebna stvar, bila je sreća.

No, ona je danas ipak bila na njezinoj strani. Wendy Holdener završila je kao drugoplasirana, no u djeliću sekunde sve je moglo završiti drugačije. Švicarka je nakon prvog prolaznog vremena izgubila svu prednost od 20 stotinki i kasnila jednu, samo jednu. Nakon drugog prolaznog vremena zaostatak se simbolički popeo za još dvije pa još jednu, da bi u cilj ušla sa svega pet stotinki zaostatka za Šveđankom.

To je ta sreća, taj neizbježni faktor, bez kojeg se ništa u sportu, a ni u životu ne može napraviti na pravi način. I dobro da je postojala danas, kad je bilo najpotrebnije, jer ako ijedna skijašica, ma ako ijedna sportašica zaslužuje zlato na Olimpijskim igrama, onda je to definitivno hrabra Frida Hansdotter.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.