[FOTO] Legendarna “bubamara” vraća se u Rusiji

[FOTO] Legendarna “bubamara” vraća se u Rusiji

Telsar 18 je treća lopta iz serije "bubamara", nakon SP u Meksiku 1970. i Njemačkoj 1974. godine.

Na spomen nogometne lopte, mlađim generacijama će zasigurno prvo ima na pamet pasti Jabulani, koji je postao popularan tamo 2010., a bila je to zaista specifična lopta. Najnovije generacije učile su se sa raznoraznim replikama Brazuce, a oni nešto malo stariji vjerojatno će im u sjećanju ostati svi sportski artikli Nikea pod nazivom Total 90. Od lopti, kopački, dresova, do torbi.

Najviše generacija odraslo je pikajući popularnu “bubamaru” koja se i dan danas može naći u prodaji. Bubamara je službeno nazvana Telstar, a promovirana je 1970. godine u Meksiku i bila je prva službena lopta koju je napravio Adidas, no krenimo redom.

Prvo Svjetsko prvenstvo igrano u Montevideu 1930. godine nije imalo službenu loptu, a igralo se sa dvije različite. Argentinski Tiento i urugvajski T-model. U finalu između Argentine i Urugvaja, domaćini su gubili na poluvremenu 2:1, te ubacili svoju loptu koja je bila teža i veća od argentinske, uspjeli su okrenuti rezultat i postati prvi prvaci svijeta.

foto: pinterest.com

U Italiji 1934. na čelu organizacije prvenstva bio je Benito Mussolini, a Talijani su dizajnirali loptu FEDERALE 102. Na lopti su zamjenili žnirance od  kože sa pamukom, a bila je znatno mekša od prijašnje.

foto: pinterest.com

1938. domaćin Svjetskog prvenstva bila je Francuska, a lopta je nazvana ALLEN. Allen je napravljena u Parizu, bila je slična prethodnoj lopti, međutim bila je dosta zaobljena, a taj trend se nastavio i kasnije.

foto: pinterest.com

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu održavana Svjetska prvenstva u nogometu, a sljedeće je održano 1950. u Brazilu. Oni su izmislili prvu loptu koja je zatvorena kožom, nije bilo dotad popularnih “žniranaca”, a usto je i prva lopta koja se pumpala sa iglom. Lopta je nazvana Superball DUPLO T.

foto: pinterest.com

Za prvenstvo 1954. godine u Švicarskoj izumljena je lopta Swiss World Champion. Na njoj je izumljeno 18 dijelova koji su vezani cik-cak, a takav se izum zadržao desetljećima.

foto: pinterest.com

Sljedeće prvenstvo 1958. godine igrano je u Švedskoj, a FIFA je prvi puta otvorila natječaj za pravljenje lopte. Dozvolu je dobila tvrtka Angelholm. Oni su napravili loptu sa 24 dijela, nazvali su je Top Star, a svaka reprezentacija dobila je po 30 lopti.

foto: soccerballcolection.com

1962. godine u Čileu igralo se sa loptom nazvanom Crack. Zbog svoje čudne strukture većina reprezentacija je nije voljelo, pogotovo europske gdje je Top Star bio izrazito popularan. Crack lopta je bila drukčija jer je imala lateksni ventil.

foto: pinterest.com

U Engleskoj 1966. igralo se sa loptom Challenge 4-Star. koju je napravila tvrtka Slazenger. Ona je bila poput one iz Švedske, a napravljena je od 25 dijelova, jednim više od Top Stara.

foto: pinterest.co.uk

1970. promovirana je u Meksiku popularna Bubamara, službeni joj je naziv Telstar, a to je prva lopta koju je napravio Adidas za Svjetsko prvenstvo. Adidas je pravio loptu za Euro 1968. i do današnjeg dana je izrađivač. Lopta je nazvana po satelitu Telstar, a bila je prva bijelo-crna lopta, a SP u Meksiku je bilo prvo koje je prenošeno na televizoru u boji.

foto: mirror.co.uk

1974. u Njemačkoj Telstar je dobio moderniju verziju nazvanu Telstar Durlast, a lopta je dobila poliuretansku prevlaku, koja je spriječavala da lopta bude natopljena vodom.

foto: pinterest.com

1978. u Argentini je promovirana lopta nazvana Tango, a jedna je od poznatijih i najprodavanijih.

foto: pinterest.com

Slijedile su zatim modernizirane Tango lopte, prva sljedeća bila je Tango Espana, a to je bila prva lopta napravljana od miksa kože i sintetike.

foto: ebay.co.uk

1986. je Meksiko ponovo ugostio SP, a lopta je nazvana Azteca. Izrađena je od 100% sintetičkog materijala i bila je u potpunosti otporna na vodu.

foto: soccer2000.com

1990. godine u Italiji nastavljena je serija lopti na principu Tanga. Nova lopta nazvana je Etrusco, a dodan je lav u crni trokut.

foto: pinterest.com

1994. u Sjedinjenim Američkim Državama došla je lopta nazvana Questra, još jedna lopta u nizu na tragu Tanga.

foto: soccerballworld.com

1998. u Francuskoj igralo se sa Tricolore loptom, nama i Davoru Šukeru zasigurno najsretnija lopta. Lopta je bila mekša i brža od ostalih, a bila je prva napravljena u više boja.

foto: srednja.hr

2002. u Koreji i Japani odbačen je izgled Tanga. Lopta je nazvana Fevernova, a Adidas je promjenio strukturu pa je lopta bila znatno lakša, a testirao ju je David Beckham.

foto: classicfootballshop.com

SP 2006. godine u Njemačkoj igrano je sa loptom koja je nazvana Teamgeist, što u prijevodu znači timski duh. Lopta se sastojala od samo 14 dijelova sa dosta manje šavova pa je bila oblikovanija. Lopta je prošla sa izvrsnim ocijenama na testiranju, ali dio igrača se pobunio da leluja u zraku.

foto: gizmodo.com

2010. godine u Južnoafričkoj Republici igrano je prvo SP na afričkom tlu. Lopta je dobila ime Jabulani, što na Zulu jeziku znači slaviti. Adidas je broj dijelova smanjio sa 14 Teamgeistovih na samo osam, pa je stoga bila jako nepredvidiva, a izazvala je mnogo nezadovoljstva među vratarima.

foto: amazon.com

Adidas je pretrpio mnoge kritike sa Jabulanijem, stoga je velika pažnja usmjerena na SP u Brazilu 2014. i njegovu loptu imena Brazuca. Brazuca je naziv za brazilski način života, a lopta je testirana više od dvije godine, preko 600 igrača ju je testiralo. Brazuca je napravljena od samo šest dijelova, a mnoga prvenstva uzela su je kao službenu loptu svoga natjecanja, poput njemačke Bundeslige.

 

foto: amazon.com

9. studenog 2017. godine u Moskvi je predstavljen Telstar 18. Model je nasljednik originalne Bubamare iz 1970., a u sebi ima ugrađen NFC čip koji šalje informacije na telefon korisnika, što je inovativni i tehnološki skok u odnosu na sve ranije modele lopti na FIFA Svjetskim prvenstvima.

foto: pinterest.com

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.